Pages

Saturday, June 30, 2018

Life update!

Hi korang.

Salam Syawal ke 16!

Dah raya ke-16 dah, baru nak update blog yek. Hihi. Macam biasa la, kalau kat rumah memang bukak laptop pun tak sempat. Thesis satu chapter pun tarak! Confident je haritu sebelum raya nak bawak balik kerja, adalah alasan tak buat kerja rumah sangat. Takde makna nyaaa hmm

Tahun ni happy juga sebab dapat cuti raya lama. Sampai 2 minggu aku cuti hah. Start seminggu sebelum raya dah balik rumah. Pick up kak yang kat airport yang baru balik dari Bangladesh dan terus shoot balik rumah. Aku balik dah culture shock dengan kondisi rumah sendiri. Dah kenapa macam tongkang pecah? Urut dada sekejap haha sebab aku tahu aku yang kena settle semua tu sorang sebelum semua orang balik kampung wuwuwu. Disebabkan banyak sangat benda yang kena cover kat rumah tahun ni aku tak buat kuih langsung. Pecah tradisi rumah takde kuih dan of course tenat kondisi kuih kat rumah aku. Siap pesan kat kakak ipar balik ni bawak kuih banyak2 je, takyah bawak benda lain haha

Anyway, tahun ni sejujurnya Ramadhan aku agak kurang pencapaian macam bulan puasa yang sebelum ni. Sebab aku dah mula pening dengan thesis dan menghabiskan masa aku untuk paper dan journal. Cumanya jihad aku untuk mengawal portion makanan terlaksana dengan baik sekali di bulan Ramadhan ni! Gais aku dah tinggal semester last dan dalam proses menyiapkan thesis. Bangga tak dengan aku? Haha aku pun tak sangka dalam kepenatan aku memerah otak dan berjuang dalam lab, dah nak sampai penamat dah perjalanan master aku ni :')

Kurang tulis blog pun sebab tulis thesis dan article banyak sangat rasanya lol. Lagi dua minggu Kulliyah aku akan buat colloqium dan committee aku sekarang tengah sibuk mengeluarkan article untuk pelancaran majalah Postgraduate-zine/PG-zine. Ohooo so much things to do in this short time kan?

Aku tak berniat nak update secara detail hari raya haritu. Saje nak update apa yang berlaku dalam hidup lately. Cuma tahun ni apa yang aku belajar, raya memang medium yang terbaik untuk mengeratkan silaturrahim. Yang tak pernah bertandang rumah, tetiba muncul, dan masa tu la boleh kenal family kawan-kawan kita etc. Kalau masa lain, awkward kan? Itulah istimewanya Syawal. Kalau ramadhan masa kita hanya dating dengan Allah, tapi bila Syawal, masa untuk meraikan manusia dan orang sekeliling kita. Cantik Allah susun =)

Okay sebelum aku berundur aku belanja la satu gambar Syawal :D
Just so you know I am still here, alive and busy. As always hihihi.

Tahun ni full semua ada!
Selamat hari raya maaf zahir dan batin :)

Off to my data analysis & open house co-sv jap lagi. 
Toodles!

Tuesday, May 15, 2018

That 'dugeun-dugeun' feeling

Assalamualaikum peeps!

Ya tuhan.
Tak sempat langsung update like I mentioned in the previous post. Demam pru buat aku murung 2-3 hari. Cuba digest segala benda dan cuba move on sambil mendoakan dan mengharapkan yang terbaik untuk New Malaysia. Lagi buat aku murung bila semua orang sembang kencang kena ubah kerajaan, New Malaysia bagai tapi akhlak dan sikap rakyat Malaysia tak pernah nak berubah. Kutuk mengutuk lah, bahasa semua kelaut. Dengan agong2 pun korang berani. Waww. Ahh banyak lagi lah buat aku sakit kepala scroll fb dua tiga hari lepas. Nasib baik sambutan hari ibu dapat tone down all those hatred and comments.

Malaysians are so disappointing at one point.
Hmm, ok dah cukup.

Harini aku nak cerita pasal pasca GE14, hari hari yang aku akan kenang sebab dapat jumpa penulis fav aku heee. Remember I went to PWTC before going back to Kuala Kangsar?

Ada seorang penulis yang selalu buat aku jatuh cinta setiap kali baca artikel dia. Each time I read the article he wrote, each time I fall for it over and over again. Aku tak pernah pun rasa nak view profile dia ke apa ke because I was so in love with the articles. lol. I admire his writings so much that finally I read about his convert story! Dan masa tulah aku baru tengok 'crush' aku ni punya rupa hahaha. See, in my eyes your knowledge and intelligence come first before anything else. Aku bukanlah stock perempuan di luar sana yang tak semena-mena cair dengan kehenseman Syed Saddiq. *Tetiba* (No worries syed, I know you are extra-ordinary since our highschool years, no offense)

Dan bila seorang yang banyak membaca dan mengkaji, akhirnya dia jumpa islam on his own. Mati-mati aku ingat dia ni kacukan ke, rupanya dia ialah convert. Bahasa Melayu dia tip top habis lah, aku sangat admire orang bukan melayu yang boleh bercakap dan menulis bahasa melayu dengan baik. I just love watching them. Aku pernah baca pasal sifat keterbukaan orang Melayu ni sangat tinggi, sekarang baru aku rasa convince sikit aku ni memang darah Melayu sungguh, bukan berdarah jepun. Mungkin lah ada secalit sikit hehehe, nak jugak.

Anyway, sehari sebelum aku pegi PWTC aku dah feeling neves-neves. Inikah perasaan orang diluar sana yang tak sabar-sabar nak jumpa artis kpop/fatah amin kegemaran dorang? Haaa aku dah faham perasaan niii. So start daripada malam tu aku dah mula berdoa supaya Allah sentiasa jaga aku supaya aku tak 'over the-boundaries' sentiasa jaga akhlak dalam keterujaan aku nak jumpa fav author aku. Alhamdulillah Allah memang jaga sungguh, sebab lepas dapat autograph dia, aku terus blah tanpa mengeluarkan sepatah perkataan pun -___-

Pastu menyesal sikit. hahahaha.
Lepastu mood kembali seronok sebab dia mention nama aku dalam post dia. Terima kasih ingat 'Syafiqa'. 2 hari aku seronok sebab ni je sampai lah GE ruin everything lol.

Aku rasa aku sangat lack of knowledege dengan isu-isu yang dia tulis. Bila aku baca, terus rasa macam mind blowing sangat. Korang yang dah terer ni mungkin lah tak rasa excited macam aku lol, tapi bila berbicara tentang bangsa dan agama, sefikrah la pulak rasa kita ni ya huhuhu.

Buat korang yang wonder,

Aku bercakap tentang penulis buku: Dunia tanpa tembok & Mencabar teori konspirasi.
Haaaa. Google sendiri siapa penulis dia.


Sorry aku nebes 'dugeun-dugeun' pulak hati aku, 
sampai tertutup tajuk buku tu. 

Aku dah habis baca buku Dunia Tanpa tembok. Recommended sangat untuk orang yang nak  memahami percaturan kuasa dunia, kuasa politik yang berkait rapat dengan faktor geografi sesebuah negara. Mencabar teori konspirasi belum lagi. 

Aku harap dengan kehadiran penulis yang membawa ilmu sebegini tanpa menggunakan jargon2 tertentu dapat mendidik rakyat marhaen macam aku ni untuk faham bagaimana sistem sesebuah negara. 

PS: I hope you will produce more books so I have the reason to meet you again simply because I have lots of questions to ask you. 

Thursday, May 10, 2018

#Syafiqamemilih

Assalamualaikum semua

Hari ni ialah hari yang bersejarah buat Malaysia. Selama 60 tahun ditadbir oleh Barisan Nasional, today is a total flipped. A hard one.

PRU14 menandakan rakyat mampu membuat perubahan.

Kali ni nak cakap dari hati.
Harini juga beberapa kali air mata ni tumpah huhu.
So yeah, to be honest I have mixed feeling.

Perasaan bercampur baur. Anak muda sekarang banyak yang hanya risau pada perut sendiri. Dalam keadaan ekonomi mencekik maka berbondong-bondonglah mereka melaung-laungkan sentimen perlu tumbangkan kerajaan. Mereka nampak kena hapuskan gst, minyak naik tol dan sebagainya (this is true, no offense), mereka tidak melihat bagaimana agama kita perlu dijaga, dipertahankan kedaulatannya. Tanpa mengira calon, asalkan blok yang menentang BN, laju je masing-masing nak undi. Tak buat homework langsung pasal calon yang perlu diundi. Malah ada yang pangkah undi melihat pada simbol, tanpa tahu pun nama wakil parti tersebut. Kata nak yang terbaik untuk Malaysia tapi tak pernah kenal pun calon yang nak diundi tu. Shame on people like this!

Sebagai seorang muslim, setiap sudut dalam kehidupan kita perlu buat keputusan dengan berlandaskan keredhaan Allah. Sesuatu yang harus seorang khalifah lakukan; memakmurkan muka bumi dengan rahmah Islam. Tapi kalau pemimpin non-muslim yang kita pilih, dimana kedaulatan agama kita? Umat islam sepatutnya bersatu, mengundi atas tiket calon muslim yang berwibawa. Kita sepatutnya bersepakat memilih seseorang yang boleh membawa nama islam dan syiar-syiar Islam ke parlimen. Bukan semata 'asal BN jatuh'. 

I am so sad today. 
Whether or not the government is ruled by either parties, 
I can't see good Muslim leaders dominating the parliament. 
Today is a mourn day.

Nevertheless, I am still a proud Malaysian girl who wants a better Malaysia which uplifting Islam.
I am talking with the view of how I see the new generation campaigning everyday without considering what a real Muslim should do. 

Jangan negara kita menjadi seperti Turki.
Rakyat terlampau inginkan kemodenan, 
percaya dengan pemimpin yang dianggap mampu membawa perubahan, 
akhirnya terhakis dan tergadai nilai islam.
Turki hari ini ialah negara yang sekular. 
And I seriously think we're leading in that way too. 

Thursday, May 3, 2018

Travel stories update :)

Hi guys!

Lama dah tak cerita pasal travel kan?

I came back from Sarawak recently. This is actually my second time went there. The 1st one was 8 years ago when I was still 16teen but that trip was not considered as really a vacation because all we did was more to visiting my dad's friend whom he didn't met for almost 40 years. Abah was the 1st batch teacher who came to Sarawak to teach Bahasa Melayu from semenanjung at that time. And while he was still a young lad, he met a kind hearted lady who used to cook for him lunch and dinner. Eventually that makcik and pakcik Palah became his foster family. So we went up to Julau and even Dalat (We learned the story of Dalat during our form 1 literature components if you guys can still remember), visiting his 1st posting school as a teacher, we even went to his rumah sewa back then. I know abah was happy, but we didn't get the chance to feel as happy as him, LOL. So yeah, we went again and this time we visited quite numbers of places. And of course, most importantly the taste of Sarawak food. Comparing the two state lying on the land of Borneo: I must say food in Sarawak fits my taste buds more than the food I had in Sabah. But the spectacular beaches views and sunset in Sabah wins over trees and forest I've seen in Sarawak.

This is actually my 2nd family trip after Bandung in January. Bandung was so much fun too since my bestfriend from high school tagged along as well. But as soon as I came back from Bandung, I received numerous works I need to settle. And because we had my niece Aqiqah held not long after that trip, I lost spark of writing about it. I was too exhausted I think lol. Travelling back and forth, cleaning and doing chores at house, finishing my lab works and writing at the same time.

The last few months were quite intense coz datelines are all on ques.
Sigh.

Anyway, I will write up my Bandung story after this maybe if I have the time. The place is amazing, foods were wonderful and people are just so soft and polite. The only cons was it rained heavily on the second last day so we missed out the most important scenic moment and pictures in Bandung which was to visit Kawah Putih and the nearby Danau. It was kind of cold up there and the rain did not even allowed us to get even a glimpse of the Danau huhuhu. All we could see was fog. But then Abah said, kalau ada anak-anak abah nak kawin, kita pergi Bandung lagi sebab nak beli kain hahaha. I think 4 days and 3 nights were so short to discover the hidden gem in Bandung. Overall both were great journey.

My travel diaries officially started when I studied abroad. Oh maybeee, a year before that coz my family started to bring me flying to see the world. Since I got like much free time before pursuing my studies at that time. 9 months were not a short period that I ended up going to 3 countries. Going around Asian countries after several years spending times travelling around southern zone of the world, I am more and more proud to be Asian hihi. Because I think Asian are unique creatures which hold much more tradition and cultures which I love experiencing them.

I'll be back to Kuala Kangsar tomorrow after dropping by Pesta Buku at PWTC and that is, obviously for voting and PRU purpose. I take the chance to have a week off from Kuantan. Going back relaxing at my hometown, trying many many recipes I saved on facebook and making my sister and dad eating all them up soon. No worries people. I'll chip in my entries in between.

See you soon.
Bye! :D

Sunday, April 15, 2018

Purify


After a while, hati dah kembali stabil. Alhamdulillah.

Terima kasih rabithah. I grew up with this song,  I still can hum the japanese lyrics.

Good cover and the new lyric is mashaAllah so heart soothing.

Terkeluar GGV pun takpe ehe, you already deliver such amazing cover and most importantly the message to all people out there.

#Wansyafiqakembalistabil
#Shebrokedownabit
#donottrigger

I am tired

I am so tired of what happening today.

I think I am so fed up with my family members.

And I am giving up with my adik adik liqa' too. 

I'm tired of receiving negative emails. 

and I keep on feeling I am not competent enough.

I am tired of being so much optimistic.

I am tired thinking about money.

so I lose my sabr today. 

And after I lost that, I began to feel disappointed with myself. 

I am now look down upon myself. 

World.
People.

I am just out of strength.

I am exhausted.

Monday, March 26, 2018

The songs of strength

Hi peeps. 

I recently think that there are a few good songs out there that able to at least give you a shot of hope, well at least to the point of a human being. 

There is no doubt that the 1st thing that we need to turn to when things are hard is Allah. 
Your prayers and dua, your Quran recitation and your ibadah are all that really counts. 

Just in case if you want somebody out there talking to you from a human perspective to a human being too, then these are for you :)



Fight song by Rachel Platten 
I found this is uplifting my spirit so much.
Especially when I feel like listening to something (I am all alone so far, 
I think musics sometimes need to play its role) while walking to my lab,
I felt so pumped up. 



Fix you by Coldplay 
Coldplay is really good at writing such deep lyrics. 
Listening to this feels like it speaks my emotions so well. 
At times, I sang this to myself.
That is when I felt so incomplete, when everything is at its best pieces, 
'I will try to fix it'



Superhero by The Script 
Listening to this makes me realize that all the struggles I went through 
is actually made you into something bigger.
Day by day, you are learning things and growing your own heart of steel.
You are worth your own life, because you are the superhero of your own story. 

It is okay to listen to good songs.
Just remember that how much you tried hard, Allah knows the best. 

*Patting my own back*
You are doing well so far, Wan Syafiqa. 
You need to hang in there for not that long now. 
Eventually you'll make it, IAllah.