Wednesday, June 29, 2016

My Addiction to Japanese Food

Assalamualaikum peeps. 

This blog is a personal part of me. I don't reveal myself  much in other social media but I do talk a lot in my blog. So if you found myself bragging and talking without consent, layan kan ajer k hahaha

My family and close friends around me know how I enjoy eating so much. A friend even suggested me to run a food blog due to my food obsession. I have this universal tongue which easily tolerate with various kind of different foods except egg yolk lol. I rather die in hunger than forcing myself eating egg yolk so I tend to be very picky when it comes to egg. Jadi bila ada kawan yang tag aku saja saja nak tease aku dengan telur dekat facebook, habis seminggu aku tak makan telur lepas tu -__- bau telur pun tak boleh. Hm kalah orang mengandung haha. Ini cerita benar ya. Me and eggs are relatively complicated!

So, today I am supposed to have iftar with my Algerian friend, Assia. Well I personally thought middle eastern people, uhm she's from North Africa to be exact, is very particular about food. I know they went crazy over chicken and beef. And also fish is not even in their option because they hate it. To my surprise, this girl has mutual interest with me! Both of us are craving for Japanese food like hell. Ohmai ohmai. This is very rare! Nak cari gadis melayu yang teman aku p makan sushi king pun susahh, last last jumpa Assia, si gadis manis Algeria ni pula :')

Me is in lovee. Hati dah berbunga...

I'm so over excited yang aku dah teringat dari pagi tadi siap google lagi menu sushi king, dah fikir fikir nak makan apa. But then she texted saying she can't make it today, so we shall go for a sushi date tomorrow. T.T Waiting for another 24 hours is a torture though. Ngaaaaa

Tetiba hati kecilku meronta-ronta nak ikut along pegi Jepun lagi tahun depan. Nak sushiiii... Seriously nothing can ever beats Japanese food in Japan. Dan sushi la satu satunya fave food aku yang aku tak boleh nak buat sendiri. Ya tuhan, makan kat Jepun sedap dia lain macam. Obviously because its their authentic food kan. Kena pula harini tertengok video okonomiyaki. Hm hm I feel like crying T.T tak tahu nak cakap keciwa dan obsesi aku ni makin menjadi jadi pulak, Padahal, sebelum puasa adik beradik aku semua pakat melepaskan craving masing masing kat sushi and Japanese food walaupun semua makan kat tempat lain dan update dekat whatsapp je mampu. Sampai tahap aku wonder, adakah darah Nippon ini benar benar mengalir dalam badan kami? Hahaha

Mula la aku throwback my every food kat Jepun. Aku ni malas amik gambar sebab dah tak tahan sangat nak makan. hewhew. Mungkin sebab tu insta never works for me. Tak tahu nak update gambar apa. Gambar aku amik ni pun ada la bergoyang sikit, tak cantik ah sebab nak tunjuk kat whatsapp family je nak kabo ke deme yang tengok lah ika makan apaaa. hihihi. Takpelah, I'll change. Nak melakarkan kenangan abadi bersama makanan gituuw

Ni soba. Aku makan kat Enoshima. Ada seorang akhwat ni belanja :) Jzkk awak. Sedap sangat. Mehangatkan hari hari kita yang sejuk. hehe. Soba ni refer pada mee dia.
Ini mochi, Comel je kan. Mochi ni ada banyak jenis dan rasa dia ada macam kuih koci sikit. haha. Chewy & mochi yang jenis ni kekuatan dia kat red beans paste dia tu. Manis dan lemak jee rasa dia. 
Ni pula hot bun dia. Tempting sangat tengok, sebab dorang siap masak benda ni live lagi. Gigih je tengok chef dia menguli tepung kat sebelah. So sebabkan dia fresh dari oven aku pun beli la, bawak ke rumah akhwat yang aku tumpang duduk tu. Kemain dia bungkus macam aku nak bawak hadiah kat siapa lagi dengan bereben bagai.hihi. Tapi tulah, kawan aku cakap orang jepun ni packing dorang taknak kalah. Mesti packing lawa lawa.
Hai sushi sayang. Aku merindui mu T.T
This is grilled mackarel! Hah, kat malaysia ada je grilled mackarel ni. Masa ni aku makan dengan sedapnya sebab aku baru touch down hokkaido. Pastu tunggu kawan aku fetch dan sekeliling aku putih je, salji sangat lebat dan cuaca sejuk mengundang kelaparan. 
This is sukiyaki. Sukiyaki is a japanese steamboat. Power sebab seafood dia fresh gila. Tambah tambah ni kat hokkaido, lagilah mantap. 7/10!
This is Japanese Salmon soup. Haaa. Ni kan aku rasa dai rebus segala sisa tulang salmon tu untuk menghasilkan broth. Flavour dia tak strong manapun, tak macam sup kita ka malaysia yang kaya dengan segala rempah dan bawang, simple je but very healthy and rich with its salmon taste!
Matcha cake! Right after I come back from Japan, aku dah mula jatuh cinta dengan green tea. Dah g kedai memana ada green tea smoothie ke apa ke, mula lah aku nk order. 
Actually ni green tea dessert yang siti belanja aku. Kteorang makan kat kedai matcha  sekali dengan kek matcha tadi. Memang masa ni perut aku nak meletopp sebab siti sumbat aku dengan pelbagai makanan non stop. Dia cakap, makan puas puas wan, nanti balik malaysia hang tak dapat makan macam ni.... -___-
Thiss, seafood grilled aku kat Hokkaido. Last dinner dengan siti. Tunggulah siti, kot kot aku dapat kerja kat jepun ke en, kita pi makan ni lagi k.
Ini 'Ramen yang aku order' haha. Sejujurnya aku dah tak ingat nama dan kedai apa yang aku makan ni. Tapi kteorang semua makan lain lain Ramen, so merasa la semua daaan semua ni sedap belaka! Sebelah tu karage, dia japanese fried chicken. MashaAllah brother, sedappp
This is my faveee. Ahhh sedap gila sebab rasa mackarel dia naik sangat. I think its smoke mackarel ke apa tah, tapi really really good. Dan kalau aku balik kampung Jepun lagi, ni juga antara makanan yang aku akan cari =)

Seorang Wan Syafiqa yang teruja dengan kelebatan salju kampung dia.

Jadi hari ni berlalu pergi dengan kekecewaan juga sebab lepas terawih, jiran sebelah bilik ni cakap esok ada grand iftar kat mesjid. Jadi dia nak ajak Assia dengan aku pegi mesjid dan tunda lagi sushi date kteorang hari Jumaat ni...

Aku pun redha. 
Takpelah, balik nanti adik nak belanja satu family sushi sebab dia dapat dean list lagi. 
Untung ada adik pelajar cemerlang UTM ni. hehehe
Ja matta!

Saturday, June 25, 2016

A girl who wanted to live & travel

Hi peeps!

Yes, I do travel a lot. Disclaimer-studied in Australia has nothing to do with this haha

I have this big heart who appreciate diversity and discover things around me so much. In other words, I love experiencing new things and I am more than happy to learn new things!

So I have this sort of thoughts that I don't just wanna come there, I wanna live there instead! This thought really triggers my desires on going to new places. Pursuing master, phd or even working in overseas maybe? Because every time you're dealing with people you'll learn about them. Therefore, travel and vacation has different meaning at least for me. I noticed that people who travel also has different soft skills quality. They are better at solving problems, optimist, and very independent.

I also read lots of articles regarding people who travels around the world. Well, no doubts. They tempted me enough. For as much as I can see, they are enjoying life and had a real fun; taking photos happily and publish it in social media and not to forget sharing tips of how budget your vacation is. No, I'm not trying to stop the fun here haha, it just that whenever you're travelling, there is always something big beyond it. It is something for you to ponder upon.

This desire of mine is written in the Quran too! :')

"O men! Behold, We have created you all out of a male and a female, 15  and have made you into nations and tribes, so that you might come to know one another. 16  Verily, the noblest of you in the sight of God is the one who is most deeply conscious of Him. Behold, God is all-knowing, all-aware"
Al-Hujurat, verse 13.

Allah said that the diversity he made is for you know each other, for everyone is all the same for Him despite of what race you are and how different is your skin colors. One thing that differ everyone is the most righteous/the one who has taqwa among you. When I was in Adelaide, a sister always remind me of seeing things not just by the gaze in your eyes, but please see things along with your heart. Because whenever you do that, you'll start thinking on how powerful the creations are! How wonderful that Allah made people with various ethnics, customs and cultures. And those difference are something to be honored. How amazing that different regions in the world posses different geographical changes as well as its weather! Trees I've seen in Adelaide is always different from Malaysia too. I still remember there was one type of this very very huge tree that I called it a reptile tree? Since it has such pale skin and at times it looks like it changes its skin just like a snake does. It makes me scared for several times hahaha.

Indeed, He is Al-Khaliq, Al-Bari, Al-Musawwir.

Because whenever I travel, I ended meeting Him.

Wednesday, June 22, 2016

Ramadhan Kareem

Assalamualaikum & Ramadhan Mubarak everyone!

Today marks the 18th days of Ramadhan. Time really passed by so quickly! In two days time, Ramadhan would be reaching its last 10 days. Surely no one gonna miss the last 10 days as Laylatul Qadr would fall within it. Allah promises great rewards to us. May everyone who is currently reading, would be grated the ni'mah of Laylatul Qadr. Whenever this holy month come, the spirit is undoubtedly unusual. Recalling my last halaqah session, this holy month is said to be barakah because it is the time when you can finish your 30 juzuk of Quran easily. Whatever ibadah you commit would be receiving great great rewards and at this time Allah heard your prayers the most. MashaAllah, I'm so in love with this month!

Few years back then, when I heard people said they would feel very sad when Ramadhan leaves, I couldn't understand why. When tarbiyyah approaches me I finally found the sole reason why fasting is compulsory for Muslims. Muslims need to fast to seek Taqwa. Do you know what Taqwa is? It is when your heart is being purified & all you want is just to obey and follow your Lord's command. After all, taqwa is like a requirement to be a good Muslim because it serves the purpose of your existence at the first place; [2;30] and [51;56]. Therefore, this 30 days is sort of like a training for the Muslims. It is the training of the heart. During this time, as it is known of its heavenly barakah month, Allah eases everything for you. The act of practicing ibadah seems easy and on track because there is no syaitonirojim around you haha

Out of the things I mentioned above, the most important part is it is the month of forgiveness. So never tired of doing taubah and asking for forgiveness, Remember, this is the time when Allah heard you the most? :') We, the human beings are always committing sins. I sincerely hope that all ibadah we did during Ramadhan will continuously grow and the process of seeking Taqwa does not stop after Ramadhan. Once it really leaves us, I hope that Allah accepted our act of worshiping Him.

When I look at people around me, I feel like somehow the purpose of fasting is diverted. Honestly, I am very shocked to know that some celebrities has already prepared hundreds of baju raya? I am still very shocked up till now even though I came across the news last week. It is unbelievably irrelevant lol. Well, I have no problems on preparing it in advance hence we can focus more in this month. But, Islam encourages us to be modest and the purpose of fasting is not celebrating Eid. Fret not, I was one of the kind too. When I wasn't reminded of why and how all this while, I was thinking of hari raya too. What's more fun than Eid? Lots of food and you have the chance to meet all your relatives updating your life and gossiping as well. A big eater like me would found fasting is quite troublesome because I can't always enjoy foods like I use to yet it makes you feel weak. Well in fact, most of the wars, the opening of Spain etc happened during Ramadhan! Fasting should make you productive, less stuffs for you to think I guess. hehe

Anyway, again to build a good ummah & nation (I went back to Kuala Kangsar for PRK kecil, dan saya menyokong calon muslim berwibawa. hehe), I seriously think that we should live with full Islamic-basis. Islam has given us guidelines to follow. Please don't be just a muslim by name, we should be a practicing muslim instead!

People asked me, what makes my Ramadhan so special this year?

After 3 years of finding its true meaning, I am here celebrating Ramdhan in Malaysia! hoyeah.
I had the chance of breaking my fast with my whole big family though I know mom is not here.
I am immersed with Ramadhan even more. 

Salam Layltul Qadr!

Thursday, June 9, 2016


2 3 hari sebelum Ramadhan penuh juga la newsfeed dengan post budak budak yang tak balik kampung lagi meratapi tak balik kampung kena berbuka dengan kawan kawan yang kat kolej sebab Ramadhan jatuh pada hari dorang periksa. Kesiannya. Hihi.

Belum tengok yang kat oversea tu lagi. Sayu lagi weh.  Nasib baik aku dah practise 3 tahun dulu siap siap, sado dah la sikit hati ni sebab pi berbuka puasa kat mesjid Ramadhan pertama,  makanan dah licin kau. Kemain eksited sebab dapat puasa Ramadhan pertama kat sini. Sekali habis. Ter-syahdu pula malam tu, tapi tetap bersyukur sebab kat Malaysia je yang boleh rileks lalalala sampai tengah malam pun boleh dapat makanan lagi.

Anyway, Sekarang dah Ramadhan kelima. Cepat je masa berlalu kan? :')

Dan pada Ramadhan yang kedua, aku terima lagi satu berita kematian cikgu Kimia sekolah sains dulu. Serius, aku sangat terkedu dengan berita tu. Cikgu aku ni sangat muda, baru umur 31 tahun. Dia baru je berkahwin 3 ke 4 tahun lepas, dan sekarang ada anak kecil. Umur dalam 2 tahun kot, memang comel gila lah anak dia. Pernah la jugak dok stalk cikgu aku tu sebab nak tengok anak dia je. huhu. Aku lega sikit bila dapat tahu yang wife dia cikgu jugak. Kalau kes kes macam ni dan wife tak kerja, benda tu buat aku lagi sayu kot. Hilang mata pencarian ingat senang ke nak cope? T.T Emotionally unstable lagi. Ya, aku pun pernah merasai kehilangan.

Cikgu aku ni berbadan agak besar, dan dikhabarkan yang dia ada diabetes. Kalau orang nak diagnose dia melalui size badan mesti akan agak sudden cardiac death ke, or heart attack. Tapi rupanya dia meninggal dunia sebab ada jangkitan kuman kat otak. Sebelum tu dia memang dah demam lama dah, dan katanya ada bisul kat kepala. Tak lama lepas boleh discharge dari hospital, dia dijemput untuk menemui pencipta.

Nampak tak ajal tu perkara yang pasti? Ajal tu tak mengira umur? Dan ajal tu rahsia Allah? Kita mungkin fikir yang kalau kita ada penyakit penyakit tertentu kita pasti akan meninggal disebabkan penyakit ni. Tapi hakikatnya Allah lebih mengetahui, sebab tu Allah suruh kita sentiasa usaha. Ikhtiar selagi boleh dan tawakal/kebergantungan kita kat Allah tu melebihi segalanya.

Pernah dengar tak hadis tentang husnuzon kita kat Allah?

Dari Bukhari, Muslim, Tirmidhi dan Ibn Majah, diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a: Rasulullah s.a.w bersabda: “Allah s.w.t berfirman: Aku adalah berdasarkan kepada sangkaan hambaKu terhadapKu. Aku bersamanya ketika dia mengingatiKu. Apabila dia mengingatiKu dalam dirinya, nescaya aku juga akan mengingatinya dalam diriKu. Apabila dia mengingatiKu di majlis, nescaya Aku juga akan mengingatinya di dalam suatu majlis yang lebih baik daripada mereka. Apabila dia mendekatiKu dalam jarak sejengkal, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta. Apabila dia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sedepa. Apabila dia datang kepadaKu dalam keadaan berjalan seperti biasa, nescaya Aku akan datang kepadanya seperti berlari-lari kecil.”

Setiap kali aku baca hadis ni, mesti hati aku jadi hati tisu. Entah kenapa rasa macam Allah sayang sangat kat kita. Kau bayang la, kita dekatkan diri kita sikit je, Allah dah berlari lari kat kita. Tinggi lagi kita berharap kat dia, lagi tinggi dan lagi suka dia nak dengar ritihan dan doa kita tu. Hei, apasal sweet sangat ni? T.T

Hadis ni berbicara tentang apa yang kita sangka dengan Allah. Jadi macam mana keyakinan dan percaya kita dengan takdir, nikmat dan rezeki yg bakal kita terima, begitulah yang kita dapat. Macam mana pula nak dapat keyakinan yang mantap ni? Mestilah dengan iman yang kuat! 

Okay, pernah tak rasa tetiba kita macam persoalkan, "betul ke ni Allah nak bagi?Ye ke?" Hilang dah yakin kat situ. 
Haaa. Cuba tengok balik sejauh mana kita mengingati Dia? 

Orang yang beriman ni semakin tinggi harapan dia, semakin tinggi juga pergantungan dia kat Allah. Jadi, kalau Allah takdirkan sesuatu bukan seperti yang diharapkan, Dia masih boleh mampu tersenyum dan redha dengan ketentuan Allah sebab setiap perkara yang Allah rancang itulah yang terbaik untuk dia. Pasti akan ada hikmah. Setiap apa yang kita minta, mesti Allah timbang-tara kan. kerana Dia maha tahu, dan nakkan yang terbaik untuk hambaNya. Sayangnya Dia kat kitaaa :')

Jadi akhi ukhti, 
ikhwah akhwat, 
saudara saudari..

Ramadhan ni masa yang terbaik untuk kita perbaiki hubungan kita dengan Dia. Wallahi, roh Ramadhan ni bukan main refreshing ya. Ni antara kita dengan nafsu je ni. Istimewanya Ramadhan ni, Allah bagi keberkatan masa. Dan nak buat amal ibadah pun terasa senang je. 

Yang masih berada di tanah suci mekah, saya doakan agar awak dapat mengekalkan momentum ibadah dah meningkatkan cintamu terhadap Illahi. Itu tanah para anbiya', bukan semua orang Allah jemput untuk menjadi tetamu Dia.

Sungguh saya juga rindu untuk kembali ke masjidil haram.
Sekiranya perkara itu berlaku, mungkin saya akan menangis kerinduan mengenangkan kenangan bersama arwah mak. 
Setiap inci saya bersama mak, senyuman mak gembira melihat kaabah, bersama mak ke setiap pejuru tempat mustajab berdoa dan melihat kesungguhan mak berdoa begitu meruntunkan jiwa. 

Allah, kurniakan dia Syurgamu. Tempatkan dia bersama orang-orang beriman. Jauhkan dia dari azab kubur dan azab api neraka. 

Saturday, June 4, 2016

A Real Man


Buat pembaca diluar sana, ketahuilah apabila kita nakkan sesuatu daripada orang yang dah jarang dan dah lama tak bertegur sapa, moleklah jikalau kita mulakan dengan bertanya khabar, sembang2 dulu tanya buat apa sekarang ke. Cipta suasana yang kita dah selesa dulu, barulah beritahu hajat mu itu.

Baru baru ini aku terima text dari abang saudara aku. Ya, dah lama tak bertegur sapa. Sejak aku masuk asrama masa form 4, lepastu fly oz dan sampai sekarang boleh kira kot berapa kali jumpa. Okaylah aku tak kisah sangat sebab family kan. Aku memula reply lah text dia even dah dekat dekat nk maghrib dah waktu. Dan aku baru ajer balas whatsapp bertanya khabar dia tu. Aku start annoying bila dia dok pm pm kata aku lambat reply. Der...maghrib kot.

Tetiba out of nowhere, dia mintak aku rekemen kawan comel. Aku yang naive ni ingat itu ialah satu metadologi untuk mencipta suasana selesa sebab dah lama kan tak tegur tegur ni. -__- 
Guess that I was wrong, malam tu dia call aku sebab mintak aku carikan orang. Aku tanya, nak kawin ke? Dia hesitate dan cakap nak kawan je dulu dan asyik ulang ulang nak perempuan yang cantik, putih gebu, baik hati etc. Erk, muntah hijau aku.

Sorry to say brother, tapi it gives me bad impression about you. Aku nampak seorang lelaki yang gatal dan miang je ni. 

Dan perkara tersebut buat aku sangat marah dan annoyed. Panas hati gua beb.

Buat kaum Adam di luar sana, 
Ketahuilah tanggungjawab mu sangat besar. Tak boleh lari dari tanggungjawab terhadap keluarga dan ibu bapa. Usah dikejar benda yang belum pasti jika kita ada tanggungjawab yang hakiki. Don't ever think you can mess up with anyone before marriage. Jodoh dan pertemuan itu hadiah Allah, rahsia Dia. Marriage is a big word and it comes with responsibilities. A huge responsibilities. Nabi sendiri dah bagi kita guidelines untuk cari pasangan yang terbaik, tengok keturunan, harta, kecantikan dan agama. Namun perkahwinan yang terbaik ialah perkahwinan yang didasari oleh agama. Tapi ingatlah juga, Allah menyeru kita dalam Quran dalam surah An-Nisa, "lelaki yang baik untuk perempuan yang baik". Jadi macam mana nak dapat pasangan yang baik ni? Kita kena jadi baik dulu lah! Sebab tu kita kena dalami ilmu agama. Question ourself back, dah cukupkan solat 5 waktu kita? Dah terlaksanakah tugas kita sebagai seorang anak? Cukupkan kita dengan ilmu agama kita? Ilmu rumah tangga? Wahai lelaki, saya sangat kagum tengok kesungguhan kamu mencari duit. Ya, rata rata lelaki yang saya jumpa mesti dah siap planning duit ni untuk apa, untuk kawin etc. bagus sangat tapi ketahuilah perkara yang lebih boleh membahagiakan. Ilmu agama brother. Serious talk. Be a man who takes all those responsibilities by all mean! Perkahwinan ini bukan main main. Bukan kawin dapat anak, pastu dah. Tak tahu apa tujuan. Wallahi brother, it is faaar beyond that.

Aku sebenarnya geram dengan lelaki yang nak kawin, tapi takde effort. Paling aku tak boleh terima definisi perkahwinan yang kawin, dapat anak. Dah. Cubalah ada agenda besar sikit untuk keluarga yang kita bina. Ya tuhan, semoga aku dikurniakan zauj yang soleh.