Pages

Sunday, August 20, 2017

Hang on

Someone just blew my mind away.

Literally blew my mind away! Ya Allah T.T

With those smiling eyes, interest in flowers, not forgetting the piano, drums and flute skills.

This is too much to handle. Why am I up for this suddenlyyy. like out of nowhere sangat ni.

I feel like my chest is going to burst so hard if I keep this by myself, so I need to let this out a bit. Letting some space inside me. Come on, you are a grown up girl. I feel like sighing more when I write this haha.

For as I know this is really really impossible, I have bigger responsibility. To the ummah & to take care of my iman. Ya Allah keep me guided & close to you. I really need you around.

Distract me with bigger agenda in my life.

Tuesday, August 8, 2017

Still Alive

Hi korang.

Lama dah tak update blog. Literally busy. Biasalah kan, alasan yang sama haha. Tapi sungguh, tak menang tangan tau. One of the reasons blog aku unattended, I was up for an adventure for nearly a week! Jadi, sebelum up for such adventure, haruslah aku seorang zombie hidup siapkan lab work. Sampai ke malam stay up nye.

Anyway, aku develop minat baru.

Browsing flight ticket sambil tengok budget hotel. hahaha. Entah apa yang merasuk aku lepas balik dari China ni. Alhamdulillah, I feel expressed. Pergi negara orang, talk to the locals, tried their own local food, semua tu buat aku hidup. I feel so alive. Tak tau nak describe macam mana, tapi subhanaAllah hati aku macam jatuh cinta dengan 'tarbiyyah jaulah' ni. Rasa macam nak plan trip all over again.

Sebelum ni aku fikir, kau minimize je la cerita kat orang pasal trip kau pergi sana sini. Tunjuk gambar satu dua cukup. Nanti orang kata menunjuk pulak. Wild thoughts were on me. Sampaila aku baca satu artikel kat halaltravel.com. Aku macam terwow dengan artikel tu. Dia kata you can benefit the ummah by travelling dengan bagi review, tips dan doa.

Waaaahhhh, aku terpukul kejap. Kenapalahh tak terfikir. Padahal aku ada je medium nak share. Overloaded tips sebab setiap kali travel, aku yang plan. Bajet semua aku kira, sebab aku nak rasa yang aku travel ni worth it. Bila dah tak mewah macam study kat adelaide dulu, cenggini la jadi haha

Aku ni light traveler. Budget hotel doesn't hurt. As long as ada tempat berteduh, boleh tidur aku okay. In my next post, I will post more on my China adventures and share some tips with you guys. I will iAllah in a diff post.

I will try my best to share as much as possible. I am writing now to tell my readers out there that I am still alive and will continue writing hehe.

So guys,
See you in my next post!

Travel buddies in China
&
Summer in China was crazy!

Friday, July 7, 2017

Dad's Love

Aku tak tahu what happen lately, tapi aku dah terjebak dengan reality show 'The Return of Superman'.
Rasa macam mampu berhuhuhu je kan? haha

Anyway, for me it's a good Tv show reality.
Sarat dengan parenthood tips dan segala macam lagi. Aku rasa kat Malaysia pun ada jugak buat ala ala TROS ni, anak celebiriti macam Awal & Scha tu. Entah kenapa yang tu tak menarik perhatian aku sangat. Ya Allah, double standard pulak aku ni.

Rancangan ni buat aku feeling betul. Kalau bebudak tu/bapak budak tu buat something yang touching2 dah mula kelopak mata aku berair sikit sikit haha. Mungkin jugak rancangan ni fokus lebih kepada bonding antara anak dan ayah yang buat rancangan ni special bagi aku. Lepastu tengok akal budak budak ni, kiuttt sangaaat. Setiap kali tengok, setiap kali tu lah melting. Kadang-kadang pecah perut aku gelak sorang sorang tengok gelagat dorang. Dah la comel pandai pulak tuuu, acik geram tahu taaakk? Tetiba aku beracik pulak.

Salah satu sebab aku macam terkesan dengan TROS ialah macam mana setiap ayah dalam dunia ajar anak anak erti kehidupan from scratch. Macam mana dorang bentuk adab, protect anak anak dorang yang buat aku terharu at times. Sama macam Abah. Without realizing, abah banyak ajar anak anak dia macam mana nak survive dalam hidup. Aku tak pasti sama ada aku yang makin membesar (baca:matang) atau sejak arwah mak takde, abah semakin ambil berat dengan anak anak dia. Kalau dulu semua benda kena lalu mak dulu, bukan sebab tak rapat dengan abah tapi eventually mesti akan refer mak dengan semua perkara. Literally, aku rasa mak dah macam orang tengah untuk semua benda. Dan mostly abah akan tau semua dari mak.

Benda paling obvious bila tengok Abah banyak main peranan untuk ajar 'what life is like' kat adik bongsu aku. Adik aku tu pun walau dia dah umur 22 tahun, abang kakak aku semua risaukan dia. Dari kecik terlampau manja. Banyak benda kakak kakak dia yang buat. So dari bawak kereta, macam mana nk potong ayam, siang ketam, sotong semua adik aku belajar dari abah. hahaha. Kalau ada benda yang tak kena, abah aku selalu kata solution adik aku ialah panggil abah. Apa apapun ABAH. Yes she is like that.

Adik beradik aku ramai perempuan, so aku tengok serupa betul kteorang dengan family Dong Gook dalam TROS. Perangai ayahnye pun serupa, suka mengusik tapi dalam masa yang sama hero dalam keluarga.Beza dia cuma daebak tu bongsu je. Kalau family aku, along sulung. Kakak dia pun sama macam kakak2 aku. Kteorang sangat rapat dan saling bantu membantu. My sisters used to look after me masa kecik2 dulu. So much alike. Obviously Dong Gook tu manly dan athletic la sebab dia pemain bola sepak korea, yang tu abah kalah sikit sebab abah cikgu. Tapi abah cikgu yang disiplin yang disegani aherher. After all walaupun begitu banyak benda yang kteorang akan refer abah. Contohnya botol sos tak boleh bukak, tukarkan gas, sinki tersumbat, paip bocor, service kereta, dan masak rendang pun sekarang abah yang buat hehehe. Ingat lagi dulu dulu masa kecik abah dah ajar utk banyak berdikari. Alhamdulillah banyak kteorang belajar hasil didikan abah.

Dad, thank you for things you have done to us!
As I grow older, I can see tons of things and sacrifices you did for your kids.
People said, powerful women comes with an amazing dad behind them. And my Abah is one of the kind. Abah, Sarangae! <3 p="">

Wednesday, July 5, 2017

Superhero

Today marks my 1st laboratory day after my hari raya break.

I sometimes need a bit of recharging.

Dedicating this special gift to everyone who find things hard at times.


The Script - Superhero 

Because you are a superhero yourself! =D

Hwaiting!

Tuesday, July 4, 2017

Erti Syawal

Selamat hari raya, maaf zahir batin korang :)

Lepas seminggu raya baru nak wish kan. 

Biasalah dah besar besar ni, kalau balik rumah tu tak ada masa pun lah nak update blog bagai. Kalau tak bersilat kat dapur, tengah bergelumang dengan kain baju yang entah sampai bila agaknya takkan habis. Adik aku sampai marah tak bagi tukar baju banyak kali. Dia kata dah mandi pakai balik baju tadi hahaha. 

Entah la nak maintain rumah cantik hari hari bukan main susah. Kalau ada 2 makhluk cenonet balik rumah tok abah dia, lagi seronok dorang memerintah rumah tu. Semalam baru sahaja peristiwa tragis menimpa diriku. Habis kuih bangkit cheese aku hancur dimain dek Fateh yang dah nak masuk 2 tahun tu. Tahap curiosity yang melampau, dan kenakalan yang diluar kawalan. Bukan itu je weh, habis lip tint aku dikerjakan. Nasib baik tak habis separuh dia tumpahkan. Banyak istighfar aku baby sit dorang ni. Haih

Sebab tu aku cakap, dah tak nyempat dah ehh nak update kat facebook, blog, whatsapp pun aku dah tak rajin nak forward mesej selama hari raya. Aku lebih menghargai masa masa bersama family, sembang heart to heart dengan abah atau bergelak tawa dengan adik beradik aku, reminiscing all those memories dengan mak and yet we realized yang semua orang dah grown up dan dah pandai urus rumah dan layan tetamu. 

Raya tahun ni rasanya mcm raya 'mak  mak' sikit. Aku suka menerima tetamu dan pergi ziarah makcik makcik atau kenalan yang kteorang rapat tapi susah nak jejak kaki kat rumah masing masing. Masa syawal ni la peluang yang sangat baik. Senang sikit nak terjah rumah orang out of nowhere kan? hehe. Semakin lama kumpul dengan family besar, makin aku faham perbualan makcik makcik aku yang dulunya "hal orang tua jangan menyampuk" is not for me anymore. Chewah hahaha. Oh ya, hari raya ketiga aku diberi tugas untuk uruskan 8 ekor ayam untuk dibuat kenduri. Ingat tak dulu aku freak out nak masak kat makcik makcik aku? Sekarang dah berekor-ekor ayam dorang trust untuk aku perap dan goreng untuk kenduri. jadi aku dan kak yang bergabung tenaga sampai senyap je kteorang haritu masa mencuci ayam. Penat punya pasal leuls. Tak tahu la macam mana mak dulu boleh masak semua sendiri huhuhu. 

Syawal ialah bulan dimana korang boleh perbanyakkan sedekah too. Buat rumah terbuka, bagi orang makan, bagi duit raya etc semua tu kan form of sedekah? :) Disebabkan aku dah umur 24tahun, tetiba aku ada rasa nak bagi duit raya pulak kat family aku. Walaupun tak banyak tapi aku tahu dorang happy. Sebenarnya tu nak tunjuk appreciation aku kat dorang yang banyak tolong aku dan banyak support aku. Selama ni banyak dorang belanja macam-macam. So why not kan? :)

Raya bukanlah raya untuk kumpul duit raya anymore. Dulu masa stranded kat benua Australia dulu ada la terpikir2 pasal duit raya hahaha, tapi sekarang it is not a priority anymore. Excited to get all dress up etc etc pun is not an excitement anymore. Raya tahun ni, boleh pulak aku beraya dengan kasut yang dah macam crocodile dah. Sikit lagi je nak tercabut tapak dia. Memang polisi aku pakai kasut biar sampai tak boleh pakai dah, So raya ke 4 tapak kasut aku memang koyak habiss kahkah. Don't worry peopleee, I got a new shoes the next day. Sampai ke taiping kita g beli taww

After all, it is sunnah to dress up in a new clothes tapi berpada pada sudeh, Sebab kita nak menyambut erti kemenangan. Aku pernah terdengar satu tazkirah ni yang dia gambarkan bulan syawal ni seolah olah suasana kat syurga. Sebab apa? Sebab bulan ni penuh dengan kegembiraan, perbualan orang banyak yang baik baik dan orang banyak ziarah menziarahi persis suasana dia syurga. Allah, kalau kita rasa syawal ni pun dah ada aura kegembiraan apatah lagi syurga kan? :) 

Allah, please bless this month just like what you did during Ramadhan. 
Moga kita semua bergembira dibawah syariat & masih lagi dibawah ketaatanNya. 

Abah & anak anak nya.
Salam Eidul Fitri dari kami!

Friday, June 16, 2017

Dear 24 years old me

For the passed 24 years, you have worked hard in your life and you experienced a lot of bittersweet memories.

When things weren't on your way, you managed to get back up and fight for your battle.

You went through lots of things but eventually you accomplished your dreams and successfully graduated in your bachelor degree in one of the top university in Australia, well even the world!

You lost your strength for a while, because mom passed away when you needed inspiration and support the most but then everything were back on track. It took a little while to sort everything, and because it's you, you lifted yourself back.

6 years ago, you thought you were completely busted because enrolling in science stream was not your choice, but after all Allah knows the best. You are now a science master degree student in one of the most prestigious university in Malaysia. You are even blessed by a super cool supervisor.

You have this dream of becoming an English teacher in your school days and you thought you will never be one since you are now in science stream. Because it is you and the keen of spreading the knowledge you had, you were one of the kind now :) The feeling of satisfaction elevated you.

For the past 20 years, you learned about your faith but you never really feel the existence. But since tarbiyyah approached you 4 years ago, you are now growing to be a better muslimah every single day. You are now relying more on Allah the almighty. Keep growing and spread the beauty of this deen.

You were hurt deeply by a soul you treasure the most since you were at your teens. All those screenshots and morning messages were kept neatly in your photo albums for nearly three years. Maybe because you were afraid of missing it, but because you are this strong and this brave, you did not even open or even look at his facebook or even name to be specific. You deleted all about him and you are now completely move on. You told him that you will forget him, and now you really do. Way to go strong girl :)

You sometimes took people around you for granted, somebody who sometimes cares and really look after you. This 24 years old soul is now learning to be more appreciative. You are now free from the incomplete hopes, and now you are warmly welcoming new people in your life. You are now opening your heart again and now let's hope for a better future iAllah.

Dear 24 years old and 5 days me,

You have gone this far but still there is no promising future for you. So work hard.
Please love yourself, please concentrate to be a better you day by day. Be it your akhlaq, your ibadah, your health, your skin, your shoes, your clothes well everything! You won't feel contempt because you do it for yourself. You won't feel heart wrenching anymore thinking for other people. Thinking to work for a better ummah is the right way to do. Please don't carried away solely with a particular person. You have this big heart, do not let such tiny stuff overpowers your agenda.

#Future microbiologist is working hard
#Future tsukasa in waiting too. Eh
#Focus focus

Thursday, June 8, 2017

My Post-Grad Story vs Ramadhan

Ramadhan ialah bulan yang penuh dengan dugaan huhu.

Semalam memang hari lembik sedunia seorang Wan Syafiqa. Mungkin sebab aku terpaksa spend masa lama lama dalam lab dan terpaksa duduk kerusi tinggi lab yang tak membantu tulang belakang untuk duduk dengan posture yang baik haha, bukan itu sahaja, aku terpaksa mendaki bukit untuk naik ke mahallah dalam cuaca yang sangat panas. Dehydrated sesangat sampai dah mula dapat ulser dah sekarang T.T

Dugaan yang seterusnya ialah apabila DNA yang aku extract tak berjaya. Ya Allah I've been doing that works for 3 weeks now. Alhamdulillah semalam berjaya la dapat satu sample DNA yang agak concentrated sebenarnya for a sample only. Sample yang lagi satu tu sampai kesudah tak dapat. But that wont stop or the reason for me giving up. Kena double up effort and works. Maka berhuhu lah saya membaca journal, look for the exact method bagai. Penat nya bukan kepalang

Haih haritu baru sangat dapat my desired gene after 5 months just imagine peopleee. I was quite happy that I end up celebrate it by going to Pasar Malam. haha. Selama ni makan kat kafe je, sendu sangat kan sebab dah penat buat kerja dan hampa tu yang tak rasa nak pergi mana-mana. Tambah pulak sebab tak bawak kereta kat sini, lagi la limited peralanan tu huhu. petang tu terus shoot ke pasar malam. Dan aku pun tersenyum lebar, rasa macam nak beli semua benda kat situ.

Baru baru ni aircond lab rosak. Yang ni memang I kenot,
2 lab utama tempat bertapaknya Wan Syafiqa yang sudah redha dan pasrah.
Bayangkan lah, cuaca punyalah terik kat luar tu. Berpeluh peluh lagi sebab aku lah satu-satunya post grad yang paling rajin jalan kaki kat kampus ni haha. Kat sini yang tak bawak kereta bawak motor, sebab aku tak reti bawak motor, gunalah cara paling conventional iaitu berjalan kaki. Dekat bangunan ni pun dah kena turun naik bagai, bila takde aircond tu sengsara la sikit T.T

2 3 hari ni rasa macam dah hilang upaya dah sebenarnya. Semalam on the way balik ke mahallah, sempat aku berdoa supaya ada sister yang tumpankan aku balik. Tak payah la aku mendaki bukit nak naik ke mahallah. Mungkin itu lah the power of Ramadhan. Aku dan sister yang baru nak masuk kereta tu seakan-akan ada telepati. Lepas dia masuk kereta, dia turunkan tingkap dah offer aku naik tumpang dia. Hehehehe

Tapi bila aku dah sampai bilik, still terjelepok tak bermaya atas katil.
Sampaikan terawih kat masjid, aku dah separa sedar dah. Nur ajak ke bazaar kat area bandar kuantan ni sebab dia nak belikan mak dia baju untuk hari raya lepas terawih. Dan ketika itulah puncak segala-galanya aku memang nyenyak tidur dalam kereta sampaikan bila tiba uia, kawan-kawan aku kata aku dah serupa zombie dah haha!

oh Allah give me strength to complete my battle in such condition.
Semoga kekal bersemangat dan dapat Grad on Time iAllah.
Dan kerana Ramadhan, aku akan tetap terus berdoa dan bersabar :)

Sunday, May 28, 2017

Nour Ain & Mercury

Salam Ramadhan yang ke-3!

Sebenarnya aku dah lama nak update pasal satu produk ni, yang aku percaya akan keselamatannya tapi news baru baru ni dah menghilangkan percaya aku 100%. Konon macam nak update review pasal kehebatan produk ni la, nak support local produk dan Melayu konon-kononya. Entah kenapa banyak hold post sampai la hari ni lemme reveal some shocking news instead of a good testimoni hmm

Aku memang ada kulit yang sensitif, kira cepat tumbuh jerawat bagai. So masa zaman matriks, muka aku jadi lagi teruk breakout, most probably sebab aku rasa kulit aku dah makin nak mendewasa kot. Ni bukan masalah pencuci muka, tapi ni memang isu kulit nak matang haha. Kan ke kita selalu ada satu point yang kulit memang akan breakout teruk semua kan. So that was my point. 

Lepastu, arwah mak pun risau sebab kat pipi dah makin banyak parut. Aku lek je sebenarnya sebab masa tu entah la kenapa malas nak care pasal kecantikan wajah huhu. So mak aku bawa aku ke pakar kulit. Mahal gila weh serius tak tipu. Tapi kulit aku jadi semakin lawa la. Berseri seri heee

Tapi masalahnye mahal sangat weh, RM300+ memang jenuh la kan. 

So aku fikir-fikir last last beli skin care product kat Australia masa tu aku guna Sukin. Best je very veryy organic. Cuma bagi aku sukin ni sesuai untuk kulit yang takde masalah. Decided nak guna sukin masa balik Malayia tapi susah betul nak cari. Jenuh juga aku kena check produk dia kat mana. Argh stress. Mostly kat area-area KL. Tapi bila jumpa produk tu mahal juga ya ampun kat sini.

So I decided to switch to other skincare which is a local product. 

Aku pun try Nour Ain gara-gara testimoni kawan baik aku yang study kat Ireland sekarang ni. Kulit dia cantik, dan dia buat stock banyak2 bawak gi Ireland. Lepastu dengar testimoni dari kawan kak yang yang seorang doktor jugak, Tapi Wan Syafiqa bukanlah seorang yang menggunakan produk secara semberono, kata saintis ekekeke, so aku pun buat homework. Baca ingredient dia lepaastu search dan cuba. Banyak juga la benda aku search demi meyakinkan aku produk ni iAllah selamat sebab aku sangat skeptikal dengan produk local ni. Takut ada bahan berbahaya. 

Tapi obviously, mestilah ada limitation kan walau kita search macam mana pun. Kemampuan aku hanyalah sampai membaca dan tengok ingredient bukanlah sampai run clinical test huhu.

So aku cuba, kesan mashaAllah okay, 
Adik aku pun cuba best la overall. Sampai orang tanya pakai produk apa bagai. Memang berkesan. Pakai sabun je pun dah oke. 

Sampaila aku jumpa news ni yang buat aku rasa macam eeeeee nak ban balik produk local sampai hati!


Kemain kata dalam blog produk kami takde mercury bagai. Cehhh. Serius aku macam bengang jugak la sebab bukan senang aku nk decide beli produk ni dan pakai. Sekarang rasa macam tertipu. Perasaan ni sama macam dicurangi dulu haha.

Actually produk nour ain yang ada mercury ni satu je night cream dia. Aku wonder pengeluar ni dia tahu tak kesan mercury sebenarnya? Ish serius aku geram sebab aku pernah try night cream dalam trial pack dan pakai sampai habis lagi buat aku bengang T.T

Walaupun aku tak pakai night cream tu dah sebab dah habis, aku dah makin ragu-ragu dengan produk dia yang lain. Sekali aku kena, dah rasa macam possible je ada penemuan yang memberhaya pulak dalam produk-produk dia yang lain. Aku puji kkm yang selalu buat check up kat semua produk-produk ni. Kawan aku pernah cerita kadang-kadang dorang ni pandai, hantar test utk kkm yang takde mercury, tapi kat kilang letak mercury laju-laju. Ini pun salah satu unsur penganiyaan kat pengguna kot. 

Anyway, muka aku masih dalam kondisi yang elok je sekarang ni. Tak nampak apa-apa yang membimbangkan lagi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay dah separuh jalan aku tulis kekecewaan aku. Aku jumpa satu video tentang clarification nour ain tentang produk dia yang ada mercury tu.

Katanya, produk yang undergo clincal test dengan kkm tu tak valid. sebab batch number ke apa tah tu tak sama dengan produk yang di-test dengan kkm. 

Jadi mereka nasihatkan supaya nak purchase Nour Ain kena purchase kat kedai yang dapat kelulusan menjual barang dorang. 

Aku tag adik aku suruh dia tengok video ni tapi aku tulis jugak aku rasa macam nak tukar skin care kat situ hehehe, sekali nour ain reply kat situ lolll. Tapi okay la aku sejuk sikit baca komen dia kt situ 

KENYATAAN RASMI PIHAK ELSUHAZ (M) SDN BHD BERIKUTAN KES NOUR AIN NIGHT CREAM
.
Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera,


Pertama sekali, pihak HQ ingin memohon maaf diatas kekhilafan dan kekecohan yang timbul baru-baru ini. Sesungguhnya yang buruk itu datangnya dari kami sendiri, dan yang baik datang dari Allah SWT.
.
Berkenaan kes kenyataan pihak KKM tentang status Nour Ain Night Cream baru-baru ini, pihak kami berasa amat kesal atas apa yang telah berlaku kerana perkara/kes ini berlaku beberapa bulan yang lepas dimana pihak kami dengan penuh rasa professional dan tanggungjawab telah menyelesaikan dengan baik kes ini dengan pihak KKM. Setelah diselidik, kami dapati keputusan makmal bagi produk Nour Ain Night Cream yang dijalankan oleh pihak KKM berbeza dengan keputusan makmal yang kami jalankan. Walau bagaimanapun, kami dengan penuh rasa tanggungjawab telahpun menyelesaikan hal ini sebaik mungkin dengan pihak KKM dan mengikut prosedur-prosedur yang pihak KKM sarankan.
.
Tanpa diduga dan tanpa dibawah pengawalan kami, kami berasa amat kesal kerana perkara ini timbul dan menular dengan sebegini rupa beberapa hari yang lalu sedangkan perkara ini telah selesai antara kedua belah pihak. Oleh itu, pihak Elsuhaz (M) Sdn Bhd dengan rasa tanggungjawab sekali lagi berani menegakkan kebenaran dan telah mengeluarkan kenyataan melalui FB Live di laman Facebook kami. 
.
Menjawab persoalan berkenaan NOT number dimana banyak kekeliruan berlaku setelah berita ini tersebar. Malah ada beberapa pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan berita ini telah mengeluarkan NOT number yang BUKAN dibawah pendaftaran kami. Jika diperhatikan dengan teliti, berita kenyataan KKM yang menular ini, NOT number pada Nour Ain Night Cream yang dikatakan ditarik balik ini telah lama TIDAK WUJUD. NOT number semua rangkaian produk kami termasuk Night Cream/Repairing Night Cream masih sah sehingga kini. Kepada yang masih ragu-ragu, anda boleh ke laman web bpfk dan menyemak NOT number produk Nour Ain Beauty Care.
.
Berkenaan status merkuri didalam Nour Ain Night Cream/Repairing Night Cream yang berada dipasaran samada pembungkusan lama mahupun baharu, sejujurnya dan seikhlasnya, kesemua produk kami InsyaAllah selamat digunakan dan BEBAS MERKURI. Seperti yang dinyatakan, pihak syarikat telah akur dengan semua prosedur-prosedur pihak KKM yang disarankan kepada kami beberapa bulan yang lalu. Jadi, kami YAKIN perkara ini telah selesai dan pihak kami PASTI tiada lagi sebarang masalah terhadap produk kami dipasaran sekarang. 
.
Kerdilnya kami dari Pihak HQ untuk memuaskan hati setiap seorang pengguna Nour Ain diseluruh Malaysia. Tetapi, kami amat berharap dengan usaha kecil kami bagi menjernihkan keadaan ini sedikit sebanyak membantu memberi jawapan di minda dan hati anda. 
.
Cintanya kami terhadap produk-produk kami samalah seperti cintanya kami terhadap anda semua. Tidaklah mampu pihak kami diatas nama Islam,Melayu dan Bumiputera ini untuk menipu pengguna kami diluar sana. Setiap perkara atau dugaan, bukanlah diatas pengawasan kami, tetapi telah ditulis jauh lebih awal oleh Allah SWT. 
.
Sekali lagi ingin kami memohon 1000 kemaafan terhadap perkara atau berita ini yang memberi kesan kepada anda semua. Selagi mana diizinkan olehNya untuk kami didalam bidang ini, akan kami terus berusaha memastikan produk-produk kami sentiasa suci dan selamat digunakan agar ia dapat membantu mengurangkan masalah-masalah anda serta menambah nilai didalam kehidupan anda.
.
Salam ramadhan al-mubarak dan terima kasih.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh.

Aku copy paste dari facebook. 

Korang boleh click link ni kalau nak tengok video dia.

Isu Nour Ain Menggunakan Produk Terlarang

Kalau betullah benda ni, aku harap aku bukanlah mangsa kepada 'fake' produk tu. 

At least kenyataan dorang ni buat aku percaya sikit la nak menghabiskan 3/4 nour ain soap aku tu sebagai tempoh berfikir aku sama ada aku nak teruskan pakai soap nour ain ni ke ataupun tidak.

Sekian. 

Salam free mercury everybody!

Wednesday, May 24, 2017

My fave Cooking Vlogger Gathering

OMG Maangchi held her 10th years anniversary party!

Mannn, I know my excited mood should be a few weeks ago. The excitement has to be all gone now. But duh I just received the news a few minutes ago, got very excited myself and decided to put this up on my blog, just in case if there's a fan of Maangchi out there, just like me you'll hit the jackpot hihi

I guess Maangchi is the face of Korean cooking after all. I am tempted to taste her food rather than any kind of Korean food out there. Even if I were given two choices of tasting food genuinely came from Korea and Maangchi food, surely I'll pick hers.

I am so her fans that I end up trying her recipes, lol.

I wish I can make her proud too with my Dakjim and Japchae haha.

I want to make friends, talk about food and meet Maangchi too! T.T


Please check her cooking videos on Youtube guys if you are a fan of Korean food and wanna try it out yourself. I procrastinated a lot with her videos, lol. 
Yup, I just can't help it...

Friday, May 19, 2017

日本のドラマ

Assalamualaikum peeps.

Tetiba tajuk dalam bahasa jepun pulak hahaha. Saje nak highlight tema.
日本のドラマ means Nihon'nodorame/Japanese drama.

Orang kata kalau nak tengok drama atau movie kena selalu cari yang ada message. Susah nak cari movie/drama yang decent sekarang ni, huhu. Tapi aku selalu ada rasa yakin bila cerita tu cerita Jepun haha. Aku bukan bias sebab last name aku Tsukushi tau ekekeke tapi sebab cerita Jepun banyak cerita yang berkisarkan keluarga, percaya pada diri, karier, ah banyak la lagi sebenarnya.

Okay basically rangka cerita ni pasal seorang peguam yang workaholic, apply kerja kat satu syarikat ni sebagai peguam, lepastu tempoh working trial dia 3 bulan. Dalam tempoh ni jugak dia kena baby sit anak boss dia, pergi hantar amik dari sekolah, kadang tu kena ganti boss dia pergi events parents bagai. At the same time kena maintain kerja kt office. Power gila dia kerja, aku yang tengok pun rasa penat. Dan masa kat childcare tu, dia end up jumpa sorang bapak budak ni yang sangat sayangkan kanak-kanak. Famous dalam kalangan kanak-kanak, which is very opposite la dengan perempuan ni yang tak pandai layan budak etc.

Wakanaba (female character) hidup susah dari kecik so decide nak belajar betul-betul dan kerja keras untuk ubah nasib hidup dia la gitu. Sebab hidup susah dan asyik kena kejar dengan ceti haram, hari hari dia belajar, baca buku law sebab dia nak selamatkan diri dia, buat semua benda kena perfect. Akhirnya dia membesar dengan jadi keras kepala betul dan straight forward dan workaholic gila. Perempuan ni mmg materialistik la, impian nak jadi kaya raya sebab dulu dah lalu banyak benda yang menyakitkan so I can relate. Dia hanya tahu semua hidup kena by law dan setiap keputusan yang dia buat tu perlu didasari dengan otak. Kalau hati kau cakap lain, tapi otak rasa benda tu relevan, then ikutlah otakmu. Pergh, heart wrenching jugak cerita ni, sebab dia keep on denying apa yang dia rasa, pastuu ego gilaaa. Aku rasa macam nak menjerit je kat Wakanaba tu suruh dia faham sikit hati dia, dah kenapa nak ego sangat? hahaha

So dalam cerita ni ada watak lelaki, Sato yang sangat baik & softhearted. Sampaikan dia jadi single dad bukan sebab dia nak pun, tapi sebab terlalu baik. Mak budak tu mintak tolong jagakan anak dia sampai la end up dorang kawin, mak dia lari dengan lelaki negro pergi New York, tinggal la dorang dua terkontang-kanting. Sato ni orangnya memang divine la. Pure sangat. hari hari senyum, kalau bukan salah dia pun dia mintak maaf. Hidup dia cukup la dengan anak dia Pitaro tu. Impian dia nak jadi chef pun dia give up sebab komitmen dia kat Pitaro padahal bukan anak dia pun at the first place. Sebabkan kebaikan dia ni, semua benda dia rasa berkorban sebab asyik fikir orang lain. Dia ni pun sama, aku rasa nak jerit je suruh dia sort sikit diri dia & fight for what he wants.

In the end both character dapat manage weakness masing-masing, jujur dengan diri dorang dan berjaya jadi berani sikit despite rasa malu dorang.

Cerita ni banyak jugak isu-isu yang lain. Ada satu eps ni aku memang tersentuh betul. Aku ni dah la sensitip sikit dengan cerita yang ada kaitan dengan keluarga & ibu bapa. Ayah Wakanaba ni datang Tokyo sebab dapat cerita Wakanaba ni nak kawin dengan orang kaya dekat office dia. Ayah dia seronok bukan kepalang la sampai datang office Wakanaba tumpang truck kawan dia weh. Sebabkan Wakanaba ni malu since ayah dia orang susah, Wakanaba cepat-cepat halau dari office suruh tunggu kat rumah dia je. Aim Wakanaba ni kan nak jadi kaya, so dia memang aim laki kaya kat office tu. Masa ayah dia nak berangkat pulang, ayah dia kasi buku bank ayah dia yang dari dulu ayah dia simpan, bank in setiap tahun 2705 yen sampailah anak dia nak kawin. Ayah dia akan bank in masa birthday dia, dan 2705 yen tu sebenarnya merujuk kepada  berat dia 2.705 kg. Ayah dia rasa ayah dia gagal jadi sorang bapak yang baik sebab tak dapat bagi kesenangan kat Wakanaba ni, tapi dia cuba yang terbaik supaya at least masa Wakanaba kawin, itulah benda yang dia dapat banggakan. Terus terbayang apa yang abah buat selama ni. Kasih ayah ni dia tak tunjuk je, tapi deep down inside dia sayang je kat kita. T.T aaaa sobss.

Banyak lagi highlight cerita ni, pasal hati seorang kanak-kanak yang nak perhatian ibu bapa, pasal impian and the list goes on. Menonton cerita begini kadang kala dapat membasahkan hati yang kering juga kan huhu. Mungkin sebab aku terlalu sibuk lately dan rasa takde 'me-time' utk refleksi diri

Kadang-kadang bila aku sorang sorang dan rasa macam kena recharge diri,selain dari cara conventional (rawatan jiwa to be specific;Quran, bangun malam etc) aku suka review balik cerita-cerita Jepun yang bagi aku naik semangat. Yang akhirnya mesej dia akan buat aku rasa, aku akan berjaya capai jugak kalau aku tak give up dan percaya pada diri. Cumanya mungkin la cerita Jepun ni kurang elemen ruhi/iman yang sebenarnya kalau kita nak capai sesuatu, kita kena rasa kejayaan kita dan usaha kita tu akan di'approve' oleh Dia, bukan solely depend on us =) Apa apapun, still kalau dia boleh buat kita dapat kumpulkan semangat untuk berusaha why not, right? Dan kerana itu juga, menonton setiap movie/drama itu juga perlulah dipandu dengan hati dan iman.

Bolehlah, kalau korang nak cari cerita ni:
Zenkai Girl/Full Throttle Girl :)

Tuesday, May 16, 2017

My teaching stories

Assalamualaikum!

Feel like I haven't publish any piece of posts since May came in. My research and my part time job really got me man. Just to make things clear hehe, I taught Spanish and English last semester and those classes had ended last week which I am so grateful of! Yeayy

Alhamdulillah most of the feedback are positive and the students really enjoy the class.  I am quite happy to know that actually. Last time I asked my students the reasons they wanted to learn Spanish, and one of the students said,

"Because the teacher is beautiful" Ehem, Estoy sonrojarse.
I feel like treating him ice cream afterwards hahaha ;P

Anyway, this is my English class story.

I taught a grown up Sudanese woman who happened to know very very little English. She only can speak Arabic. I almost have zero knowledge in Arabic. I haven't learn this language like for real, so the language barrier between us is so far quite huge. I can relate how Mr. Brown feel to teach multi-races people lol. Really it is hilarious and very heart-wrenching at times. I used gestures and every single movements and actions I can. Asking her to read and write were troublesome too. Not to mention that I used google translate to at least get her understand to what I am saying. Getting her to pronounce things were even harder. Making her to distinguish the words between "the" and "it" was also hard even though the spelling is really obvious, I don't understand why haha. But alhamdulillah after almost 10 classes, we are better at understanding each other. I was pretty relief to know that my English class would end last week, so I seek a lil help from her husband to fill up the feedback form. The feedback form need to be submitted to the office so that I can receive my claim. Her husband is also my lecturer and I enrolled in his class last semester. More or less we knew each other. Later on that day, he told me,

"My wife really likes you". I got my jaw dropped. Seriously.
I thought I was a fierce English teacher because I raised my voice quite a few times. Penat cakap sebab dia tak faham haha and sometimes she said she understand it but actually she did not. mehh :/

My lecturer asked me to continue teaching her English.
Actually, I rejected it a few times with the reasons that I am busy, I have no transport etc. And he offers me to pick me up from mahallah and send me back to the library.
I cannot say no since he is quite persuasive. Called my dad to tell him this and he was like, okay la tu. Ajar je la. Aiyoo

I sometimes couldn't sort myself out. Adoi. I hate myself for this.

Well, I just finished my 1st private class with her just now. Started to teach her back lol.
Please pray that sabr and ikhlas would always be my best companion =)

Ramdhan is coming soon.
Marhaban ya Ramadhan!

Sunday, April 30, 2017

Amazing Lombok!

Hai

Wan Syafiqa ni orangnya selalu unpredictable. So yeahh, sudden decision 2 minggu sebelum, beli tiket flight pergi Lombok! Nak kabo kat supervisor lepas beli tiket pun terketar-ketar takut cuti tak lulus leuls. Sebab tiket airasia tengah murah dan stress level tengah meninggi, keputusan tersebut telah dipersetujui oleh Abah dan Kak Yang yang turut serta dalam venture aku ke indonesia. At least ada orang back up, kalau duit tak cukup hehehe.

Actually aku dah lama nak pergi Indonesia ni. Teringin nak pergi Mount Bromo sebenarnya. Aku susun route dah cantik dah, turun kat surabaya-mount bromo-bali naik ferry. Tapi dangg tiket pergi surabaya mahal, rosak plan. Sape suruh tetiba sangat kan plan escapism dari dunia realiti haha. Brapa kali tah tengok tiket ni, akhirnya aku stumble upon Lombok yang harga tiket mampu milik la untuk seorang yang bergelar 'student tapi nak jalan' kind of person.

Check dengan naqibah takde program, dah isti'zan, supervisor pun dah lepas...so terus aku baca dan baca, pasal lombok dan baru susun itinerary. Aku ada perasaan yang pergi indonesia ni kena ada supir haha. Tak boleh nak jalan sendiri sendiri macam kat Aussie dengan Jepun. At last, kteorang decide untuk cari supir sahaja exclude segala fees, makan & hotel. Sehari ada la dalam Rm100+, IDR45000 kot. (include bbm which is minyak). Dan akhirnya kteorang dapat supir yang sangat baik dan best, pak henro ke herno ke nama dia. Sampai dah balik lombok pun aku masih confuse dengan nama dia hahaha. Okay, aku admit aku memang susah ingat nama orang. Tapi lepas tu tak berani nak tanya lagi sebab to be frank I asked him several times before tapi at one time lupa dan confuse balik.

Sampai-sampai je, supir bawak pergi makan. Ayam taliwang kot nama dia. Aduhh ku jatuh cinta rasa pertama dengan makanan dia!

Minum bersama jus alpukat @ avocado.
Lepastu 4 hari 3 malam aku asyik nak minum jus tu je haha

1st stop kteorang kat kampung tenun, sukarara.

Wan Syafiqa kan suka cuba benda baru. 
Abah & kak yang hanya selfie

Boleh try juga pakai pakaian tradisional dia. 
Free of charge. Abah taknak pakai sebab abah kata abah hangat haha

Soon after that, bermulalah episode amazing lombok secara berdush-dush.
Lombok seriously cantik sangat!

Stop 2 : Pantai Selong Belanak

Cantik macam beaches kat Aussie!
Lombok boleh nampak bukit-bukit lagi mcm ni.
Aussie nampak laut yang infinity haha.

Thought it's Maldives!
Sebab panas sangat, weols berteduh
dan minum air kelapa. Not planning to surf.

Notes: Pantai ni famous untuk surfing, kalau ada yang berminat boleh surf. Nasihatku yang ikhlas, sila bawak dan pakai sunblock tebal tebal sikit. Panas ya Allah. 

Stop 3: Masjid National Lombok. 

Okay masjid ni lawa sangat. Tour guide masjid ni pun best & friendly. Okay dah tak ingat apa nama dia tapi kteorang dikhabarkan yang masjid kat lombok ni banyak gila. Setiap kampung dia ada masjid. Pengajian pun setiap malam. Berbeza dengan bali yang serupa juga pulau macam lombok, tapi populasi dia hindu. Abah dah sampai bali like 2 years ago kot, so abah kata dia tak suka Bali sebab asyik tengok kuil ajer dan susah nak cari makanan halal haha. Testimoni orang lain pergi bali semua gembira je, tapi kalau tanya abah dia punya la kata tak seronok lol. 

Atas menara masjid yang boleh nampak almost satu lombok. 
Paling aku berkenan nampak gunung ganang belakang tu. hehe


Entrance masjid. 

Policy abah kalau pegi tempat orang ni, dia nak pergi masjid tempat tu. So aku rasa sebab tu dia tak berkenan kot kat bali banyak sangat kuil agaknya.

Semua gambar gambar ni banyak tour guide tu yang amik kan. So tetiba ada personal photographer pulak. haha

DAY 2 IS ANOTHER ADVENTURE!

Okay basically, hari kedua ni hari snorkelling Wan Syafiqa. Kami ke gili trawangan. (Gili maksudnya pulau). Aku bercita cita nk buat island hoping sebab area tu ada 3 pulau kecik lagi in which pulau2 lain lagi best for snorkelling. Tapi sebab sewa boat mahal gak. 1juta IDR. Ada la dalam RM300+. Kalau island hoping Rm400+. Actually kalau korang ramai aku rasa okay je boleh bahagi2. Tapi sebab pergi bertiga je, so nampak mahal sebab abah & kak yang kena tanggung aku yang unemployed ni lol. Tapi sebenarnya yang bukan main nak snorkelling bagai ialah orang yang paling ada share paling kurang dalam trip tu hehe. Aku rasa aku je eksited nak snorkelling ni sebab abah memang taknak masuk air. Pening katanya. Kak yang okay, tapi sebab dia tak pernah snorkelling & tak confident sangat dengan air dia jadi taknak pergi dalam sikit. so dia kejap je dalam laut.

Sebab baru lepas balik mukhayyam, dan dah buat water confident sebelum ni. Laju je kita terjun dalam laut tu :') Ikan dia lawa bebenorrr. Anyway aku puas la snorkelling tu. Bukan main lama dalam laut haha.

Soon after that, kteorang pergi another side of gili trawangan. 3km ride with bike! Aku tak igt berapa sewa, tapi  murah la. tak sampai RM5 kot satu basikal. Kalau taknak basikal, there's always option untuk kereta kuda. Tapi sebab aku rasa duit dah melayang naik boat, aku suggest naik basikal je.

So korang pernah tengok tak orang amik gambar atas buaian dalam air yang cantik gila tu. Tambah sunset pulak lawa bebenor la. So we wanted to produce the same exact picture.....

Okay, basically this photo is epic-ly failed!
hahahahahhaha

Masa aku tengah digelakkan oleh kak yang yang kata gambar aku kat buaian tu macam lembaga hitam yang sedang membuat percubaan naik ke atas buaian dan sering kali gagal, datang la photographer yang buat percubaan yang sama. Dia datang dalam keadaan senyap, dan aku pergi laju laju pun dalam keadaan senyap. Tetiba aku jadi pemalu. 

Jangan aku jumpa gambar aku kat page Lombok sudah!

Okay yang tu nama dia Pak Usman! Sebab nama dia ni senang tu yang aku ingat haha

Balik hotel malam tu, aku dah rasa kaki kurus sikit.
Serius.

DAY 3 IS BE.AU.TI.FUL 

The next day was island hoping sungguh. Kteorang ke area timur lombok. Tempat yang ada pantai pink tu. Bayar boat lagi. Serupa harga macam the day before. Aku tak tahu boleh snorkelling sekali sobsss. Kalau tak dah bawak baju lebih. Sebab kali ni snorkelling inclusive. Tak macam gili trawangan yang kena bayar IDR 1K for snorkelling, around RM30+. To be honest, aku rasa lagi best snorkelling kat sini!

Do you know that not every star belongs to the sky?

Banyak gila starfish dia weh tak tipuuu

I'm not kidding I tell you.

Ini tempat yang aku rasa unik. Dalam tengah-tengah laut tu ada satu pulau yang kita boleh berhenti tengah-tengah dia dan banyak gila tapak sulaiman yang terdampar. MashaAllah amazing. 

So we decided to wait for the sunset here. Worth the wait. 
It was beautiful :')

Batu payung! Kena transfer dari boat. 

Maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Malam tu aku request nak makan bakso. The best bakso I ever tasted. Okay tak payah la aku letak gambar bakso semua orang kenal bakso kan, hehe

DAY 4 : GOODBYE LOMBOK

Last day dah tak masuk pulau dah. Hanya enjoy pemandangan dan ke sasak village. Kampung sasak ni kampung tradisional suku sasak di Lombok. That was unique. Amaze aku tgk rumah dorang.

Last day ni nampak beno abah dah gelap! hahaha
Kteorang dah pesan pakai sunblock dia taknak. 
Yang pakai sunblock pun burn apatah lagi yang tak pakai pape. haha

Here is Kuta Beach! Unik sikit tak macam pantai yang lain.


Sebab gambar haritu terribly fail haha, 
berjaya dah amik gambar comel atas buai

Lepastu kteorang terus ke airport. Sebelum tu sempat bungkus ayam taliwang bawak naik flight makan bila sampai malaysia. hahaha. Ya ampun tak pernah dibuat orang. 

Lombok is just amazing with its culture and scenery. Not forgetting the food! I was literally happy with this vacation. Though it is a short vacation for me, I enjoyed it. A lot. Most probably sebab, makanan sedap, perut tak pernah tak kenyang masa kat lombok. I am a foodie so I dont mind spending on food. Makanan murah murah so aku beli pun cam tak kisah sangat. A comfortable vacation yang cukup serba serbi! Walaupun lombok bagi aku sunburn bila balik Malaysia, it makes me happy though. Sebab fernweh dah hilang, and stress level dah turun huahua. Well, aku nak repeat lombok lagi for another adventurous trip: Mount Rinjani Tracking pula :') 

Next week dah start naik bukit Pelindung kat Pahang. Let's see fit ke tak kita ni. hehe. 

So Lombok, see you again!

Tuesday, April 11, 2017

He


When I was 16 teen, I met someone whom I thought I'd end up with when I turned 24. 

He left, but I still know who he is. 

Monday, April 3, 2017

Roses die-hard fans

Hai

Siapa kat sini yang suka bunga?

Okeyh. Akulah manusia tersebut. Hehehehe

Generally, aku sebenarnya suka benda-benda wangi. Semua benda aku nak wangi. Dari hand cream, body cream, lotion, perfume, talcum powder. Semua kena wangi okay. Tak cukup dengan tu, kalau kat bilik aku tambah lagi pewangi bilik, dalam alamari sachet potpourri. Baru ada ala-ala aromatheraphy gitu hehe. Kalau ada lilin yang wangi dan murah kat Malaysia mesti aku dah lama beli. Dulu masa kat adelaide a few times juga la melabur lilin aromatherapy sebab murah dalam $2-$3 je. Dan disebabkan bunga masuk dalam kategori wangi dan cantik, I've fallen in love with flowers at the first sight. Benda ni makin menjadi-jadi bila aku study abroad. 

Orang kata typical girl ni sebab suka bunga huhu. Tapi sebenarnya kalau dalam kalangan kawan-kawan aku, aku ialah kaum minoriti yang sukakan bunga. Rata-rata kawan-kawan aku kalau buat survey dorang mesti prefer chocolate dari bunga. Pernah tengok tak bouquet of chocolate/ayam goreng yang viral kat facebook tu? Mannn, bouquet is made for flowers laaa hehe. Macam mana pun aku prefer bunga jugak.

Aku seorang yang tak sabar-sabar nak tunggu spring tiba masa kat Adelaide dulu. Belakang rumah aku dulu landlord ada tanam banyak buah. Tapi bunga ni dia jarang sikit dia tanam. Ada la dalam sebulan macam tu, mesti akan ada rose merah berbunga belakang rumah dekat dengan tangki air. Lawa ngatt. Dia akan berbunga kat celah-celah papan yang landlord bubuh. Rupanya landlord memang purposely bubuh papan kat situ untuk bunga tu. Sebulan camtu je kot bunga tu hidup, bulan bulan lain papan tu terdampar je tanpa tahu apa fungsi dia lol

Bunga pertama aku ialah bunga masa graduation. Family aku beli dekat Rundle Mall. They chose Roses! My faveee flower. Masa dapat bunga tu aku eksited kemain. haha.

Cantik kan? Terima kasih sebab beli bunga fave ittew

Lepastu aku dah tak pernah pernah dapat lagi dah. Ahahaha

Masa aku final year dekat Aussie, beriya aku nak jejakkan kaki kat ladang festival Floriade. Festival tu is a big festival untuk ladang tulip kat Canberra. Aku ingat lagi masa tu raya haji. Gigih aku drive mpv bawak adik2 ke Canberra untuk 3 jam. Balik hari pulak tu hehe. Aku memang diehard fans of these two flowers. Roses dengan Tulips. Jadi takkan ku lepaskan peluang nak pegi ladang tu. You know you find serenity and the sense of calmness bila spend kat ladang bunga. 

Boleh nampak kan ada lautan bunga kat belakang? Masa ni 
aku happy sangat. Rasa macam nak lompat lompat sebab eksited sangat 
tengok bunga. hoyeahh. Floriade festival, checkked. 
Oh yellow tulips is my fave btw. 

Masa ni raya haji, aku pergi rushing rushing amik kereta kat city lepas solat raya. Jadi aku tak sempat nak tukar baju, Adik2 ni sempat balik rumah dan hanya menunggu kedatangan gua. 

Spring 2015. Masa ni dah panas dah. Aku date dengan kak mas je berdua.
Pergi Lavender farm yang 2 hours drive dari Adelaide. Masa kteorang sampai tu, 
owner farm tak bagi masuk dalam farm lelebih sebab dorang jumpa python yang berbisa 
kebun tu. 

Pastukannn, baru baru ni aku susun balik barang penjagaan kulit aku. Aku beli sikit sikit. Ada juga yang dari tahun lepas pakai tak habis habis. haha. Kalau ada duit lebih dan berkenan dengan sesuatu barang tu aku beli la. Aku sangat spontaneous yang eventually aku tak perasan pun interest aku terhadap sesuatu produk tu rupanya ada mutual values. 

Roses products!

Baru aku perasan, unconsciously banyak segala lotion perfume aku ni roses oriented. 

Sebelum ni aku guna talcum yardly, English Rose. Baru ni je yang rasa nak tukar angin skit beli Red rose. Yang botol soft pink tu fave talcum beli kat Adelaide, kat Discount Chemist harga dia $3 something. Jenama Grace Cole : White Rose & lotus flower. Wangi sangat sangat. Bau dia soft sopan sopan je. Kalau yardly ni dia strong sikit. Tambah Red Roses dia. Lagi strong. 

Sweet cranberry rose tu aku beli dekat Bath & Body Works. Beli sekali dengan Hafsah & Safy. That is the sense of our friendship gituu. Bau dia wangiii sangat & sweet! kalau apply lepas mandi, lepastu pakai baju & keluar bilik, bau dia mmg melekat dekat baju & bilik tu sendiri. Tahan 16 jam. I feel like a winner because the price dropped from RM65 to RM25. hehe

White Musk : Smokey Rose. Beli kat body shop. Junior tolong belikan kat Adelaide because the price diff macam ketara gila. Sengkek weh beli kat sini. Masa ni elaun baru masuk. So self award dengan perfume sebab aku dok teringat je kat dia dari 1st day bau. Addictive!

Please ignore the innesfree charcoal mask kat sebelah tu. It just happened to be there. Safy gave me as a gift she bought it from Korea. Thank you dear!

Perfume bilik punnn. haha. Ni nama dia Princess Rose. 
Aku beli kat Daiso, harga Rm5++
Best bau dia, berkesan la dalam bilik aku yang sekangkang kera ni

Obesesi aku terhadap bunga telah mencetuskan beberapa impian dan juga angan-angan haha. 

Ada 18 Best Flower fields yang bila tengok rasa nak nangis sebab cantek sangat T.T


Jemput tengok, supaya korang yang suka bunga pun boleh mula berangan macam aku.
Hahaha.

Doakan kita dapat sama sama pegi, okay? 

Thursday, March 30, 2017

Weird me

Assalamualaikum peeps.

Now holiday is over. Get back to my normal days and headache lol.

I don't know why but I have such a lazy ass this week! Having my time alone is quite addictive and at the same time it keeps my energy drained. I love to see people, but going out is not really my 1st option though because it is always hot out there. Omaigad, I sound so sassy here -__-

Perhaps, if I am living with roomates at least, I would not feel this lost I guess. I need to recharge this energy, by meeting people and going to the lab.

I should have been doing this last 3 days. I mean working in the lab. Kata nak grad on time -..- Well, I did actually. Transferring my DNA samples looking for dry ice and sending it back to the 1st Base. Soon after that, I received a shocking news that makcik cleaner kena rasuk kat lab.

Whaaattt $#%^#^#

It was early in the morning when she saw a figure with red eyes wandering around the lab that I am working in. Okay, I admit it that my lab surrounding is quite gloomy with lots of unseen corners. It is somehow quite logical if those figure could appear out of nowhere. Normally I am not affected with this kind of story. I have this heart which does not care of anything. Weirdly, I feel the other way around this time. Padahal dengar cerita pun tak complete. Entah kenapa jiwa ni memberontak takut nak pergi lab kenapa pulak ni heeeii -___- Goosebumps, please go away. Man, you've been living in a 10 stories empty mahallah before for a few months and the only level who had people living in it was just my level and only 3 rooms were occupied that time. Dulu tak rasa pape, ni dah dah kenapa gelabah pelik pelik pulak ni lahaii. I hate myself now :/

I have no reasons to get headache.

But I just had, thinking too much and isolating myself in my room. It is not normal for a person like me. Obviously...

Paksa diri untuk pergi lab jom!

.


.


T.T

Thursday, March 23, 2017

Treating myself

Hi peeps.

Actually I am home again! hehehe.

Kuala Kangsar always feels at home. No matter how far I'd go, how I told people Japan is my absolute destination, and how I am fond of travelling,  nothing can beat the place where I belong too. I will always know I would come back to this place :')

Anyway, I've been working so hard for the past few weeks too. and to be honest I feel exhausted quite a few times. My sister from Sabah finally got a week break from hospital, so after a consultation with my supervisor and my naqibah too, eventually I got a week getaway from my hectic schedule which I am so happy and grateful of. There you go a family gathering featuring my sisters and Abah. Too bad my niece, Kak Opa and family did not tag along. It must be a complete and fun family gathering I reckon!

We decided to gather at my sister's house at first. Exploring dungun before we sent off adik at the bus station back at utm (she did not have any holidays so it was just a sweet escape weekend for her). From the day adik got in Kuantan until I reached Kuala Kangsar (got back today), I had my stomach filled most of the times. Chilling times for my family are enjoying the scenery while eating haha. Since mom left, we hadn't have a proper meal like we used to have. We used to request lot of foods from my mom everytime balik kampung. But now, everytime we get back together, everyone was trying to satisfy Abah's need. Asking abah what he wanted to eat is like a normal routine now. So every time it's a gathering time for the family, we always have our food planned rather than the places we wanted to cover lol.

Later on, after sending my sister off, the next day we went to Kuala Terengganu. As my sister's flight back to Sabah is at Kuala Terengganu we decided to explore a lil bit of KT best places to go. Australia taught me of appreciating beaches the most, so when I got back here I tend to acknowledge the beaches we got here. Despite the hotness I must say I've got sunburn too haha but it's okay they said tanned is hotter hahaha, Terengganu has beautiful beaches after Sabah :)

I took my happy pills :)

So I sent my sister off and got back to Dungun. Well it was just more to spending time with my nephew Abang long Fateh, and Kak Ngah too. The next day is also a day treat for me. My pampering day. I went to saloon and had my hair treatment, then I went to the spa nearby, had my skin treatment too. Hilang semua stress, penat lelah bagai tuu. haha. Puas hati kita. If a single girl like me who got no commitment and get so stressful with her life, I wonder how it goes to other people who are doing masters/phd, owning a family, being a wife, have children, not forgetting tarbiyyah manage their life. They must be working under pressure way heavier than me. So please men, it is essential to treat your woman with this. I know they will like it very much because I believe they just need a short break and her short own time to top up back their drained energy.

Tapi sebenarnya kalau Wan Syafiqa ni,

A bouquet of flowers and a box of sushi, is enough to make her day.

She will consider you, a husband materials already.
Aha!

Jap.
Tambah satu lagi trait, lelaki soleh.

Sunday, March 12, 2017

Outstation Bersama Boss

Assalamualaikum wbt

Aku selalu fikir yang aku susah nak bekerja dengan makhluk yang bernama lelaki. huhu. Mungkin kerana aku rasa mereka susah nak difahami. Atau faktor yang dulunya aku bersekolah di sekolah all-girls-school for nearly 10 years. Tak cukup dengan tu, aku dibesarkan dengan adik beradik perempuan sahaja. Dalam adik beradik aku, along sulung dan disusuli dengan 4 orang lagi adik perempuan bawah dia. Masa kecik-kecik dulu, along dah masuk asrama sejak dari form 1, makin kurang la masa nak spend dengan dia. Gap umur pun jauh, more or less we haven't done so much things together pun. So hidup aku memang dikelilingi dengan semangat keperempuanan. Nasib baik tak jadi feminist yang radikal tu, lol. Anyway, up until now I still think one gender school is the best. Nak jugak, tak kira.

Okay lah, baru ni aku kena pergi satu majlis ni yang menghimpunkan pimpinan universiti. Jadi ber-outstation la kami sebagai wakil uia. Boss aku ni seorang pelajar medic uia which aku memang respect la sebab walau busy mcm mana pun dia, meeting tetap datang. Respon dalam whatsapp pun dia, semua lah senang cerita. Kalau bercakap tentang seorang figure ikhwah, dia la yang paling dominan bagi aku, mungkin sebab dia presiden obviously dan dia je yang aku banyak communicate pun haha! Kalau macam kat adelaide dulu, nampak sorang sorang pattern ikhwah ni macam mana, tapi kat uia ni aku macam tak boleh baca sebernya personaliti sorang-sorang ni. Ni juga antara faktor yang menyebabkan aku kurang husnozon dengan mereka. Ya tahu, tak baik huhu.

Disebabkan boss aku ni budak medic, aku rasa serba salah nk push2 boss aku ni walau kadang aku rasa aku jadi bossy sangat nagging tak sudah dalam group tu mengarah sana sini. Argh, I hate myself sometimes :/ Aku risau jee kalau aku kacau dia buat banyak benda. Kadang tu ada la masa yang penat tunggu dia reply, pastu aku ada thoughts yang 'ikhwah mmg semua cani kaan'. hahaha. Emo pulak tetiba, yerla aku buat kerja kalau boleh nak settle cepat. Nak dijadikan cerita, aku ternampak boss aku ni dok selak-selak nota dia sementara tunggu next slot. Selama ni memang aku ada thoughts yang mungkin dia busy etc, tapi part of it aku still in denial state yang macam "simple je kot, nk suruh reply je" kind of thing. Sekarang baru aku rasa kesiannya dia, bermujahadah antara study dan dakwah. Cuba sebaik mungkin nak balance kan dua benda tu. Entah kenapa time tu barulah hilang part in denial state tu. Terus aku berdoa supaya dia dapat jadi doktor yang berjaya soon.

So antara slot dalam majlis tu ialah pasal ujian personaliti. The idea is you have to know each and everyone of your team untuk kita senang handle anak buah atau pimpinan2 yang lain. Dan boss aku memang a total opposite dengan aku. aaaaaaa

Aku ialah seorang sanguine. The popular one (Buku kata)
Aku memang extrovert, suka jumpa orang, friendly, playful, cheerful, creative, adventurous, and very bright. My weakness is I am disorganised, forgetful, I have too much ideas but couldnt get it organised, it is always scattered around. Generally popular sanguine ni dorang kata kuat sembang je tapi kerja tak jalan. Ish. I do not know about other sanguine, but this sanguine walk the talk okay. hehe

Boss aku pulak ialah type perfect melancholic. Okay, dia rupanya perfectionist.
Introvert dan suka menyediri based on general idea tu la. Tapi soon after tu nampaknya terjawab juga persoalan aku apabila dia bangun untuk defend para melancholic ni. Buat aku terfikir lepastu, is this a confession, mate? Katanya, kerja jadi lambat & suka buat sendiri2 ialah sbb kurang percaya orang dan takut kerja tu tak capai expectation. Okay, aku ialah manusia yang sangat percayakan orang dan meraikan every single ideas anak anak buah aku, sebab for me itulah cara yang terbaik untuk perkembangan skill seseorang. Takde jawapan yang salah, yang ada cuma penambah baikkan. Tapi boss aku pula agak complex. lol.

Apa-apa pun, selepas majlis ni, aku dah makin berhusnuzon dengan dia dan semakin faham pattern dia. Aku harap, dia masih percayakan aku & tak terpengaruh dengan mitos sanguine tersebut.

Adios!

Wednesday, March 8, 2017

Lalu, kamu hidup sebagai apa?

Assalamualaikum

Semester ni nampaknya lebih dahsyat dari biasa. Dah mula kurang masa untuk diri sendiri huhu. Tahun lepas sebenarnya sesi pemanasan badan je rupanya. Bila dah mula benar benar jadi seorang pelajar master dan perlu assist 2 orang pelajar fyp, Wan Syafiqa nampknya dah lebih matang dah. Walaupun 2 orang pelajar tu sebenarnya tua lagi dari aku hehe. 

Masa nak update blog pun ni curi curi sisa-sisa masa yang terluang. 

Kata Hassan Al-Banna, tanggungjawab ni memang banyak dari masa yang kita ada. Literally, I have so much things to do. Tahun ni diberi taklifan dan kepercayaan untuk menjadi ketua beliawanis uia kuantan. Kadang-kadang rasa macam tak layak pun nak pegang title tu, sebab orginally I am not a student from uia, jadi diri sendiri pun masih terkapai-kapai nak faham sistem dan budaya uia ni macam mana. Meeting setiap biro, haruslah kena hadir. Pembina sendiri ada 5 biro, dan disebabkan itu aku hanya mampu berhuhuhu aje. lol. Ya, Wan Syafiqa kena banyak belajar. 

Masa kat Adelaide dulu, ada sebahagian tandas yang diconteng oleh budak budak uni. Sejujurnya aku sendiri pun tak faham kenapa dorang bertindak sedemikian, padahal dalam toilet kalau dah selesai business keluar la kan. Ni ada la pulak masa nak luang masa lelama dalam tu haha. Tapi tapi, kadang tu aku terhibur jugak baca sementara dalam toilet tu hehe. Cumanya aku pernah terkesan dengan satu ayat ni 

"time is like drugs, if you have more than you need, it will kill you". 

It's so true though, sampaikan aku pernah up benda ni dalam taujihat aku masa meeting kot haha. Betul, jadi banyak la benda yang aku buat untuk isi masa lapang, cari ilmu & belajar benda baru etc. Berbekalkan semangat tu, aku bercadang untuk enrol kelas Bahasa Jepun. Nak amik semangat Al-Fateh yang mampu berbahasa 8 bahasa! Niatnya, selepas master ni aku nak tinggal beberapa lama pula la ke Jepun. Kerja kat sana dan kumpul pengalaman. Aku dah buat research dah pasal agent nak mengajar English etc. Semangat kan, so sepanjang aku nak habiskan master ni aku plan nk belajar extra, nanti senang la habis master at least basic bahasa jepun tu ada. Tapi lain pula jadinya bila aku ke pejabat uia, niat nk enrol kelas, akhirnya aku kena mengajar English pula disebabkan aku dapat request daripada officer dia. Aku setuju sebab plan aku untuk ke Jepun dan ajar English, tapi konon-kononnya disebabkan aku cemerlang Bahasa Sepanyol dulu masa kat uni, uia nk bukak kelas Spanish hahahaha. And yes, I am an English and la profesor en clase de Espanol now. kahkah. Uia memang cari tutor dan kekurangan tutor, so yes Wan Syafiqa kena belajar lagi. Kena revise banyak Bahasa Spanish. Gaji tak banyak, tapi cukup kot nak tampung yuran hostel kat uia ni sementara menunggu scholarship. Semoga hati ini sentiasa ikhlas, dan mengajar untuk sampaikan ilmu. Sebab tu lah antara deeds yang akan stand by us kt akhirat nanti. Tulis semula benda ni nak pesan kat diri sendiri untuk tak banyak blabbing, walaupun tak percaya mula2 dan rasa kurang confident nk menagajar bahasa ni, Allah dah jawab dah doa awak, sebab awak mintak supaya Allah berikan yang termampu dan terbaik andai kata dua subjek ni awak mampu mengajar. 

Begitu juga dengan usrah. Penggerak dakwah kurang, jadi ada sesentengah akhwat yang terpaksa bawak dua usrah. Ya, akulah akhwat terpilih tersebut. Perlu menyantuni hati hati manusia yang inginkan makanan rohani. Perlu bina ukhuwwah from scratch andai kata adik adik yang ingin dibina iman itu perlu ditegur kearah kebaikan. Sebenarnya, bahan usrah yang aku baru cover baru ni untuk adik adik ialah peringatan pada diri aku. Surah Al-Baqarah ayat 208-209. Dalam tafsir tersebut, Syed Qutb kata orang yang memahami hakikat kehidupan dan matlamat kehidupan ini, tidak akan pernah gundah gulana, atau putus asa, malah hatinya penuh dengan kedamaian. Al akh tersebut akan sentiasa ingin beribadat dan berbakti dengan Allah dengan ilmu dan pendapatannya. Maka setiap perkara yang dibuat dia pasti akan menjaga kesucian dan sentiasa memperbaiki amalannya. Kerana para daie tidak akan mengharapkan imbalan di dunia, dia menyerahkan segala upah dan ganjarannya untuk disempurnakan oleh Allah. Walau masa, tenaga dan duit dikorbankan, hati ini sentiasa meyakini bahawa ada sesuatu yang baik Allah akan ganjarkan. Nikmat perasaan yakin dan percaya ni hanya akan dirasai oleh orang orang yang sedar akan matlamat kehidupan dan iman yang subur dalam hati. 

Jadi Wan Syafiqa, kalau semakin banyak program & meeting yang perlu hadir, walaupun ia menuntut masa, jangan takut untuk pergi kerana yakinlah itu juga antara usaha-usaha dakwah. Bersyukurlah selagi Allah meletakkan awak dalam jalan ini. Bersyukurlah kerana kesibukan ni adalah satu nikmat. Why? Dia menjauhkan awak dari perkara-perkara yang tak berfaedah. It leads you into someone who is an asset for the ummah :] 

Belum lagi cerita pasal projek master dan paper-paper yang harus dibaca. hehehehe. 
Semoga Allah sentiasa beri keberkatan masa, menerima amal-amalku, serta dikurniakan hati yang sentiasa ikhlas dan jujur bekerja keranaNya.

Kembalilah kepada Allah dalam keadaan lunyai.
Lalu, kamu sebenarnya hidup sebagai apa?

Monday, February 20, 2017

Daehan

Hi guys.

Feb is a C R A Z Y  month for me.

Now it's time for me to at least breathe peacefully. I'll start gasping for air back after this for sure.

So this is what I'm going to talk about for today's post : Daehan/Korea

Actually, I've been wanting to go to Korea for quite sometimes. I'll pick Japan over Korea of course but there's one time when it actually came second after Japan. However soon after that, Turkey and Switzerland passed it's par. They tempted me more with the Islamic history and the amazing view of Switzerland. Eventhough Korea is a big hit in Malaysia especially up until now, I'm not a fan of kpop though, so it is not my main reason of going there. I am looking forward for the food and the scenery more to be honest. I'm not a big fan of k-dramas too, but yeah I have watched some before and merely amazed with the scenery and culture. To readers out there, this Syafiqa really loves cultural and historical things. That's the huge reason she can be sentimental. If it's the matter of time and efforts, this is the girl who can't be moved. I can get overwhelmed with such things.

To tell you guys the truth, I think Korea really doing a great job in promoting their country. Sampai aku yang bukan penonton tegar pun boleh terpengaruh nak pergi sana, inikan pula orang yang hari hari tengok cerita korea & peminat Kpop. Untuk orang yang penggemar makanan macam aku ni, akan terpengaruh bila tengok dorang makan. Expression mashaAllah sedap betul rupa dorang makan. Sampai aku bercita-cita nak rasa authentic Korean Food in Korea gituu. Dan orang yang menjaga kecantikan pun akan terpengaruh juga melihat kecantikan kulit orang orang korea, bukan sahaja kulit mereka halus dan mulus, bahkan mereka juga cantik dan hensem! Kehebatan teknologi rawatan kecantikan orang korea ni tambah tambah pembedahan plastik pun boleh dikatakan tahap dewa punya sampai tak dapat nak beza muka dorang ni original ke tidak. Kita hanya akan mendapat kepastian selepas anak pertama mereka dilahirkan, because gene never lies mate! hehehe

Anyway, it's not about I'm going to Korea any sooner, coz I have no money(lol, the amount I receive is just enough for me to live here without asking abah) at the moment and currently burdened with a lot of lab works. It's about how things involve in me, that I ended up, sending a text to my sister:

"kak yang, marilah kita melakukan penyucian jiwa. jom jalan"

I've just finished reading a book revolving with Korea. It's called Yongwonhan chingu written by this sister of mine, Kak Zulaihah. It's a good read and the setting of the novel is of course in a Korean University. So I read the novel with my own imagination. That's what I like about reading, you can imagine the story, how it looks like etc by yourself. That's when I think, novel adaptation movies can be unsuccessful sometimes since everybody has their own preference and literate it in their own way. Well sometimes it can cause a big disappointment too especially to readers who can read a book over and over again, like my mom used to do. After I read the book, I have the feeling of "someone take me there" kind of thing.

I received a couple of souvenir from my friends who went to Korea several times as well. The first one was a phone key chain which I still keep it until now. It has some sort of yellow traditional folding chain with small Korean Republic symbol. I put it on my red flipped sony ericson phone before using the phone I am currently having. My second item was a bookmark my sister gave me when she had her conference over in korea. Dad tagged along though. Bestnya! haha.

The 3rd one was given from my bestfriend safy when she went to Korea like 3 or 4 years ago I guess.It is a cute bear chain which I tagged on my softboard in my room. 3 years ago, one of my friends in Adelaide borrowed my winter jacket. She wanted to go to Korea at that time but did not own any of a thick jacket so I lent mine. She soon returned the jacket to me with another handmade keychain she got from Korea. So I put these two keychain on my softboard too as sort of a motivation, I would go there and get mine myself as well. I have this habit who would keep everything close to me so that I can be inspired and dream huge a lot.

Just recently, my usrahmate suddenly hand me over a package. She said it is a souvenir from her. When I opened it, it is a keychain from korea as well. Currently, my friend is in Korea with her mom, and my sister is going back to korea again next two months. Kak yang keep on asking me and changing her plan too. Safy did asked about the trip if I wanted to tag along but I can't as I have piles of labwork I need to settle. My Korean friend, Seungmin also invited me several times. We have good relation because of the strive we had during our Shakespeare class. Because Asian is meant for Asians kannn

This country just keep on lingering that I somehow need to add more points to one of my targeted place to go.

Untuk menjawab persoalan ku ini,
satu je sebenarnya, takde rezeki lagi.
Atau, mungkin juga peluang nak pergi tu lambat lagi sebab Allah nak bagi masa.
Masa untuk tulis entri,
How I met you father.

Thursday, February 16, 2017

Finally, connected.

I'm writing this post to celebrate a big occasion.

Mahallah wifi is finally connected. YEAYY!

These few days wifi connection was interrupted again. I have so much to update; book review and sort of things I read just recently. Also a breaking news too. This week is as busy as it seems to be. For the whole February, I literally have no weekend. It started from the first week of feb. Continuously until now. This week craziness is starting from tonight *Sigh. But after all, if the intention is pure, what else are you dreaming of instead of the ultimate goal and to be in the Jannah once you get into the hereafter kan?

Semoga sentiasa istiqamah, tsabat & kuat sikit jiwa tu.

Day by day, I have the thought of I can't keep going like I used to be.
I also have the thought of, I need at least changes in my life.
Takpe, relaks dulu. Buat dulu apa yang boleh.

Catch ya later. I will update more entries soon.

PS: I'm in the mood of waiting a postcard someone sent me over from a far far away place. Hujung dunia mungkin? haha. But then mahallah office is close today due to unavoidable reasons? *sigh again*

Wednesday, February 8, 2017

Supervisor at its best

Assalamualaikum everyone!

It's been a while since I had not hit my keyboard writing in this blog. Up for so much things lately. Went home for a week, just to reduce my stress and stay away from the workload I am currently having in Kuantan. Being one of the committee in a program was not really a problem for me. But as a person in charge for the registration in a big event was the problem lol. I can't sleep for the whole last week before the actual event. I keep on getting calls, my phone is out of the battery for a few times in a day too. My nap was interrupted. Same goes to my private time with my bacteria. Everything was on its best mess.While I was having headache, trying to cool down my temper, an online sale brand send a big wave to me. Those was the incident which traumatized me enough, dealing and buying things online were not an option for me anymore. They are sick people who needs so much lesson and need to learn basic manners & common sense too. In the midst of tense moment, I am having problem with isolating my new bacteria strain and colonies. Bacteria are not viable I guess. Things are not going the right way. As soon as my supervisor came to me and wanted to ask my progression, I went all way to the bacteria I tried to culture and told my supervisor;

"Dr, saya stress"

"Eh, jangan stress banyak lagi cara kita boleh buat"

"Syafiqa dah lama tak balik rumah kan? Nak balik tak?"

MashaAllah. The best thing I've heard evaaa, because I was exhausted. 

Dan, berkelanalah saya pulang ke kampung halaman tercinta :')

Though when I was at home, it was all just doing house chores and cooking. Weirdly it was a painkiller, really. hehe

2 days ago, I got back in campus and started to re-observe my sample. No progression just yet :/


Thank you dr for making me feel better.

We have plenty of options. 
I would grad on time.
And finish this with style.