Pages

Tuesday, September 18, 2012

Dear Scholarship hunters : MybrainSc.

Assalamualaikum. :)

On 10th Febuary 2013,
Most probably will be departing to Adelaide, Australia. 
Degree on Biomedical Science.
InsyaAllah. 


Okay, post hari ni mungkin berguna serba sedikit untuk pelajar-pelajar matrikulasi (sy ex-matriks kedah untuk makluman, hee), foundation, A-level, IB & STPM. Haa, ramai sgt yg bertanya mcm mana aku boleh dapat offer univ ni dan sgt byk la persoalan mengenai scholarship and sponsorship ini. So here's the story. :)

Alhamdulillah, praise to Allah. Saya telah ditawarkan Biasiswa Mybrainsc dibawah pengelolaan Kementrian Pengajian Tinggi (KPT). Bukan JPA ye. Ramai sgt yg tanya. Tp ofcourse under goverment. So scholarship ni bukan mcm MARA yang kita perlu bayar balik 10% dari yuran pengajian kita tu. Okay, buat pengetahuan semua, batch saya ialah batch 1st degree program yang KPT anjurkan. Selama ni, dorang banyak taja budak master&Phd je, sebab tu kalau cari pasal mybrainsc ni banyak yang keluar keratan akhbar and news pasal menda alah ni je. Tak banyak info yang kteorang dpt pun. Mencuba nasib je ni. Waktu mula-mula dulu, hesistate jugak. Scholarship ni betul ke tak. Sampai ada cikgu sekolah lama saya yang pertikaikan pasal ni. -,- takpelah kalau cenggitu cikgu ponnn. 

Kepada sesape yang tgh scholar2 hunting ni, nanti right after keputusan sem1(PNGK 3.6&above) korang cepat2 apply scholar ni ea. Basically korang perlu membuat 4pilihan bidang utama waktu mula-mula apply ; Biologi, Kimia, Fizik, Maths. Biasiswa ni untuk pelajar yang berminat untuk sambung pure sc sahaja. Siapa-siapa yang nk pursue medic, pharmacy, engineering, dietitian(Course terchenta..), Silalah lupakan hasrat anda untuk apply scholar ni. Scholar ni aim&objective dia adalah utk research&noble prize bagai. Lepas habis belajar nanti we are tied with the goverment for 5years utk jadi tenaga pengajar kt certain institution. Kira okeylah kan. Habis belajar je dah ada kerja dan kalau tak suka mengajar pun just for 5years lepas tu boleh cari kerja lain haa :)

Time nak apply mybrainsc ni, mcm2 kita kena submit. Sijil la, gambar passport la. Dann, satu yang paling penting sila pastikan korang letak email yang valid masa apply. Semua updates dan perkembangan terkini dorang akan hantar pkai email. Dulu pun saya ni bukan jenis yang check2 email sgt. Dapat tau pun lepas member call kata dapat email etc tak? Sekarang barulah nak merajin2kan diri check email je. muehehe. Lepas apply isi borang sume2 tu la kan secara online, sesiapa yang terpilih akan undergo ; ujian saringan ukm (online IQ test), kalau lepas baru dipanggil untuk interview. Online IQ test ni tak susah pun, korang kena jawab selama 1jam, tp soklan dy lama-lama buat tension jugak. Merapu2 jek. HAHA. So lepas tu, kalau lepas, here comes the interview. Dulu dorang akan buat 3 tempat. Kt putrajaya utk belah2 selatan, USM penang utk belah2 utara n UMT kt belah2 pantai timur tu. Dari 350 orang yang pergi interview, dorang shortlisted kan kepada 200 orang. 150 orang untuk local university, lgi 50 untuk oversea student. Untuk yang local univ, sbb sistem negara kita dah ada upu tu, so senang je. requirement univ sume dah ada. hantar sahaja surat tawaran univ trus kt dorang sbb mula2 akan dpt conditional offer dulu. Oversea student susah skit la. Mcm-mcm benda kena settle. Sbb registration kita yg kena handle, dorang hanya akan uruskan biasiswa sahaja. Mostly, syarat2 biasiswa ni sama mcm JPA. kena maintan pointer ats 3.0. Kalau fail 3x, biasiswa akan ditarik balik. Ini yang menakutkan. Tak suka dengar menda-menda cmni. 



Telah ditagged oleh kak Nurul Aain. Thank you kak ain yg sgt2 friendly ni!
Sangat tak sabar nak jumpa akak yang super duper kelakar dan menarik. :)

"Dear brothers&sisters, teachers&friends,
All I'm asking is for your Du'a and Prayers,
Every single of 'em means a lot to me,
I am just a person who is weak and afraid of failure too,
Deep down inside I am nervous and feeling all sweaty 
thinking about how people would look upon my religion and race 
because I am Muslim yet an Asian too.
I am aiming on practising the teaching of Islam & science as well.
However I believe in the power of Du'a, 
I believe that whoever relies on Allah, he'll find the way.
I believe that Allah is the closest one when 
everything is wrong and everything seems not right"

27 comments:

Anonymous said...

salam kaka.. nak tanya.. akak matrik je kan.. spm 2010 eah?? ebb saya amat berminat dgn bidang pure science dan sangat mengharap ade biasiswa cam ni... thanks for the sharing kak.. mmm .. saya skarang nih tgh asasi physical science uia, nak pursue study dkt dalam bidang physics in sya Allah.. dan sangat2 berharap dapat jadi lecutrer.. memang target dapat prof pon.. thanks eah kak?? so biasiswa die cemane?? berape die bagi...

mieynarain said...

i like this song.. u dapat kat mane?? pilu dengar

coklat susu said...

sis :) i think i'm yr junior..just grad from kmk..hehe

Wan Syafiqa said...

Ini ost dr cerita ketika cinta bertasbih :)

Hai junior! :) kmk best kan hehe

Wan Syafiqa said...

Ini ost dr cerita ketika cinta bertasbih :)

Hai junior! :) kmk best kan hehe

Anonymous said...

salam akak..nk tya, mcm mana kta nk apply university kat luar negara? requiremnts mcm mna?sbgai contoh, klu nk stdy luar ngara ni dorg tgok ke muet?

Anonymous said...

assalam akakk, if kite dpt scholar ni, if kite mntak mdic kt upu die terminate eh?

Wan Syafiqa said...

Oh tak dorg tak tgk muet pun tp dorg byk tgk ielts or toefl sgala bgai tu. ikut requirements uni tu sendri :) nk apply uni overseas awk kena pg office dy utk uruskn registration uni yg awk plih tu la. mcm akk pg idp dulu to depends kt uni jugak tak silap. Ada yg boleh buat online je rasanya.

If kite dpt scholar n dpt medic or bkn pure sc punya course, dy takkan taja awk la. takde la terminate trus, tp dy ksi awk chance jugak la either awk nk tukar course utk dpt scholar tu. kalau awk truskan medic burn la scholar tu. huhu

Anonymous said...

salam akak...waktu iv 2 diorang tanya apa yer????iv dlm bi or bm??

syida said...

Salam akak,
kalau course mcm biotech pun dia x taja ke?

Anonymous said...

salam akak. iv nanti in grup ka individu ? bi ka bm ?

Wan Syafiqa said...

Salam interview dwibhasa bm & bi. Yepp biotech pun dy taja juga, mcm course akk biomedic ;) biotech n biomed lbh kurang je^^

khazinatul shazrina said...

akak boleh crita skit tntang iv tu x?

khazinatul shazrina said...

akak boleh crita skit tntang iv tu x?

Wan Syafiqa said...

Awk boleh tgk latest post ;)

syida said...

Fuhhh cuaknyaaa.

Sebab ade email pegawai tu dia cakap only pure sc and biotech and biomed x dikira.
Doa2 dikira lah ye.
Macam mana akak apply uni adelaine tu ye?

Wan Syafiqa said...

nak apply uni Adelaide awk boleh pg education consultant : IDP. :)

Proob Azhar said...

Salam kak syafiqa. sye proob azhar. alhamdulillah dpt biasiswa nih. in sye Allah ke aussie jugak, uni of melbourne. huhu thanks kak. banyak tunjuk ajar. just nk tanye kat akak, once kita submit offer letter dgn ressult last sem asasi, bile ye kita akan dapat biasiswa? hmmm saje tanye.

Asma said...

Salam. Tumpang tny, kalau through IDP tu kira cam agent ke camne? Ade pape bayaran ke tu agency under government?

Anonymous said...

salam nk tnya, mmg graduan under biasiswa mybrainsc ni akn jd tenaga pengajar eh lpas habis blaja? x de ke yg kerja makmal ke..

Wan Syafiqa said...

yang tu sy tak sure la. kena tgk jugak kpm nk hntr kt mana. huhu

ZARRA J said...

salam hai. nk tnye klu kite blm apply any uni dorg stll akan offer kite scholarship atau x? thx in adv. hope u notice this cmmnt and reply asap.

ZARRA J said...

salam hai. nk tnye klu kite blm apply any uni dorg stll akan offer kite scholarship atau x? thx in adv. hope u notice this cmmnt and reply asap.

Melinda Dewi said...

Assalamualaikum kak.. nk tny mengenai ujian saringan tu.. biasanya ujian tu tny psal ape?

Anonymous said...

salam kak.. apply uni kat oversea b4 iv ke lps dpt offer scholar?

Nurfadhila Nasya said...

assalamualaikum.akak..Alhamdulillah sy Berjaya ditawarkan biasiswa my brain sc. tapi, sy mendapat tawaran ijazah sarjana muda sains(biologi industri) di university teknologi Malaysia di bawah fakulti biosains dan kejuruteraan bioperubatan. saya xtahu, adakah sy perlu menukar kos kepada ijazah sarjana muda sains (biologi) utk melayakkan saya mendapat biasiswa ini.sebab biologi industri bukan sains tulen.

Nor Farisha Omar said...

Assalamualaikum akak...saya baru jumpa entry ni...saya nak tanya pasal tawaran kerja selepas gradute tu...sebab ada yang kata kite tetap kena cari kerja sendiri tapi x boleh kerja luar negara...😢