Pages

Sunday, May 28, 2017

Nour Ain & Mercury

Salam Ramadhan yang ke-3!

Sebenarnya aku dah lama nak update pasal satu produk ni, yang aku percaya akan keselamatannya tapi news baru baru ni dah menghilangkan percaya aku 100%. Konon macam nak update review pasal kehebatan produk ni la, nak support local produk dan Melayu konon-kononya. Entah kenapa banyak hold post sampai la hari ni lemme reveal some shocking news instead of a good testimoni hmm

Aku memang ada kulit yang sensitif, kira cepat tumbuh jerawat bagai. So masa zaman matriks, muka aku jadi lagi teruk breakout, most probably sebab aku rasa kulit aku dah makin nak mendewasa kot. Ni bukan masalah pencuci muka, tapi ni memang isu kulit nak matang haha. Kan ke kita selalu ada satu point yang kulit memang akan breakout teruk semua kan. So that was my point. 

Lepastu, arwah mak pun risau sebab kat pipi dah makin banyak parut. Aku lek je sebenarnya sebab masa tu entah la kenapa malas nak care pasal kecantikan wajah huhu. So mak aku bawa aku ke pakar kulit. Mahal gila weh serius tak tipu. Tapi kulit aku jadi semakin lawa la. Berseri seri heee

Tapi masalahnye mahal sangat weh, RM300+ memang jenuh la kan. 

So aku fikir-fikir last last beli skin care product kat Australia masa tu aku guna Sukin. Best je very veryy organic. Cuma bagi aku sukin ni sesuai untuk kulit yang takde masalah. Decided nak guna sukin masa balik Malayia tapi susah betul nak cari. Jenuh juga aku kena check produk dia kat mana. Argh stress. Mostly kat area-area KL. Tapi bila jumpa produk tu mahal juga ya ampun kat sini.

So I decided to switch to other skincare which is a local product. 

Aku pun try Nour Ain gara-gara testimoni kawan baik aku yang study kat Ireland sekarang ni. Kulit dia cantik, dan dia buat stock banyak2 bawak gi Ireland. Lepastu dengar testimoni dari kawan kak yang yang seorang doktor jugak, Tapi Wan Syafiqa bukanlah seorang yang menggunakan produk secara semberono, kata saintis ekekeke, so aku pun buat homework. Baca ingredient dia lepaastu search dan cuba. Banyak juga la benda aku search demi meyakinkan aku produk ni iAllah selamat sebab aku sangat skeptikal dengan produk local ni. Takut ada bahan berbahaya. 

Tapi obviously, mestilah ada limitation kan walau kita search macam mana pun. Kemampuan aku hanyalah sampai membaca dan tengok ingredient bukanlah sampai run clinical test huhu.

So aku cuba, kesan mashaAllah okay, 
Adik aku pun cuba best la overall. Sampai orang tanya pakai produk apa bagai. Memang berkesan. Pakai sabun je pun dah oke. 

Sampaila aku jumpa news ni yang buat aku rasa macam eeeeee nak ban balik produk local sampai hati!


Kemain kata dalam blog produk kami takde mercury bagai. Cehhh. Serius aku macam bengang jugak la sebab bukan senang aku nk decide beli produk ni dan pakai. Sekarang rasa macam tertipu. Perasaan ni sama macam dicurangi dulu haha.

Actually produk nour ain yang ada mercury ni satu je night cream dia. Aku wonder pengeluar ni dia tahu tak kesan mercury sebenarnya? Ish serius aku geram sebab aku pernah try night cream dalam trial pack dan pakai sampai habis lagi buat aku bengang T.T

Walaupun aku tak pakai night cream tu dah sebab dah habis, aku dah makin ragu-ragu dengan produk dia yang lain. Sekali aku kena, dah rasa macam possible je ada penemuan yang memberhaya pulak dalam produk-produk dia yang lain. Aku puji kkm yang selalu buat check up kat semua produk-produk ni. Kawan aku pernah cerita kadang-kadang dorang ni pandai, hantar test utk kkm yang takde mercury, tapi kat kilang letak mercury laju-laju. Ini pun salah satu unsur penganiyaan kat pengguna kot. 

Anyway, muka aku masih dalam kondisi yang elok je sekarang ni. Tak nampak apa-apa yang membimbangkan lagi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay dah separuh jalan aku tulis kekecewaan aku. Aku jumpa satu video tentang clarification nour ain tentang produk dia yang ada mercury tu.

Katanya, produk yang undergo clincal test dengan kkm tu tak valid. sebab batch number ke apa tah tu tak sama dengan produk yang di-test dengan kkm. 

Jadi mereka nasihatkan supaya nak purchase Nour Ain kena purchase kat kedai yang dapat kelulusan menjual barang dorang. 

Aku tag adik aku suruh dia tengok video ni tapi aku tulis jugak aku rasa macam nak tukar skin care kat situ hehehe, sekali nour ain reply kat situ lolll. Tapi okay la aku sejuk sikit baca komen dia kt situ 

KENYATAAN RASMI PIHAK ELSUHAZ (M) SDN BHD BERIKUTAN KES NOUR AIN NIGHT CREAM
.
Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera,


Pertama sekali, pihak HQ ingin memohon maaf diatas kekhilafan dan kekecohan yang timbul baru-baru ini. Sesungguhnya yang buruk itu datangnya dari kami sendiri, dan yang baik datang dari Allah SWT.
.
Berkenaan kes kenyataan pihak KKM tentang status Nour Ain Night Cream baru-baru ini, pihak kami berasa amat kesal atas apa yang telah berlaku kerana perkara/kes ini berlaku beberapa bulan yang lepas dimana pihak kami dengan penuh rasa professional dan tanggungjawab telah menyelesaikan dengan baik kes ini dengan pihak KKM. Setelah diselidik, kami dapati keputusan makmal bagi produk Nour Ain Night Cream yang dijalankan oleh pihak KKM berbeza dengan keputusan makmal yang kami jalankan. Walau bagaimanapun, kami dengan penuh rasa tanggungjawab telahpun menyelesaikan hal ini sebaik mungkin dengan pihak KKM dan mengikut prosedur-prosedur yang pihak KKM sarankan.
.
Tanpa diduga dan tanpa dibawah pengawalan kami, kami berasa amat kesal kerana perkara ini timbul dan menular dengan sebegini rupa beberapa hari yang lalu sedangkan perkara ini telah selesai antara kedua belah pihak. Oleh itu, pihak Elsuhaz (M) Sdn Bhd dengan rasa tanggungjawab sekali lagi berani menegakkan kebenaran dan telah mengeluarkan kenyataan melalui FB Live di laman Facebook kami. 
.
Menjawab persoalan berkenaan NOT number dimana banyak kekeliruan berlaku setelah berita ini tersebar. Malah ada beberapa pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan berita ini telah mengeluarkan NOT number yang BUKAN dibawah pendaftaran kami. Jika diperhatikan dengan teliti, berita kenyataan KKM yang menular ini, NOT number pada Nour Ain Night Cream yang dikatakan ditarik balik ini telah lama TIDAK WUJUD. NOT number semua rangkaian produk kami termasuk Night Cream/Repairing Night Cream masih sah sehingga kini. Kepada yang masih ragu-ragu, anda boleh ke laman web bpfk dan menyemak NOT number produk Nour Ain Beauty Care.
.
Berkenaan status merkuri didalam Nour Ain Night Cream/Repairing Night Cream yang berada dipasaran samada pembungkusan lama mahupun baharu, sejujurnya dan seikhlasnya, kesemua produk kami InsyaAllah selamat digunakan dan BEBAS MERKURI. Seperti yang dinyatakan, pihak syarikat telah akur dengan semua prosedur-prosedur pihak KKM yang disarankan kepada kami beberapa bulan yang lalu. Jadi, kami YAKIN perkara ini telah selesai dan pihak kami PASTI tiada lagi sebarang masalah terhadap produk kami dipasaran sekarang. 
.
Kerdilnya kami dari Pihak HQ untuk memuaskan hati setiap seorang pengguna Nour Ain diseluruh Malaysia. Tetapi, kami amat berharap dengan usaha kecil kami bagi menjernihkan keadaan ini sedikit sebanyak membantu memberi jawapan di minda dan hati anda. 
.
Cintanya kami terhadap produk-produk kami samalah seperti cintanya kami terhadap anda semua. Tidaklah mampu pihak kami diatas nama Islam,Melayu dan Bumiputera ini untuk menipu pengguna kami diluar sana. Setiap perkara atau dugaan, bukanlah diatas pengawasan kami, tetapi telah ditulis jauh lebih awal oleh Allah SWT. 
.
Sekali lagi ingin kami memohon 1000 kemaafan terhadap perkara atau berita ini yang memberi kesan kepada anda semua. Selagi mana diizinkan olehNya untuk kami didalam bidang ini, akan kami terus berusaha memastikan produk-produk kami sentiasa suci dan selamat digunakan agar ia dapat membantu mengurangkan masalah-masalah anda serta menambah nilai didalam kehidupan anda.
.
Salam ramadhan al-mubarak dan terima kasih.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh.

Aku copy paste dari facebook. 

Korang boleh click link ni kalau nak tengok video dia.

Isu Nour Ain Menggunakan Produk Terlarang

Kalau betullah benda ni, aku harap aku bukanlah mangsa kepada 'fake' produk tu. 

At least kenyataan dorang ni buat aku percaya sikit la nak menghabiskan 3/4 nour ain soap aku tu sebagai tempoh berfikir aku sama ada aku nak teruskan pakai soap nour ain ni ke ataupun tidak.

Sekian. 

Salam free mercury everybody!

Wednesday, May 24, 2017

My fave Cooking Vlogger Gathering

OMG Maangchi held her 10th years anniversary party!

Mannn, I know my excited mood should be a few weeks ago. The excitement has to be all gone now. But duh I just received the news a few minutes ago, got very excited myself and decided to put this up on my blog, just in case if there's a fan of Maangchi out there, just like me you'll hit the jackpot hihi

I guess Maangchi is the face of Korean cooking after all. I am tempted to taste her food rather than any kind of Korean food out there. Even if I were given two choices of tasting food genuinely came from Korea and Maangchi food, surely I'll pick hers.

I am so her fans that I end up trying her recipes, lol.

I wish I can make her proud too with my Dakjim and Japchae haha.

I want to make friends, talk about food and meet Maangchi too! T.T


Please check her cooking videos on Youtube guys if you are a fan of Korean food and wanna try it out yourself. I procrastinated a lot with her videos, lol. 
Yup, I just can't help it...

Friday, May 19, 2017

日本のドラマ

Assalamualaikum peeps.

Tetiba tajuk dalam bahasa jepun pulak hahaha. Saje nak highlight tema.
日本のドラマ means Nihon'nodorame/Japanese drama.

Orang kata kalau nak tengok drama atau movie kena selalu cari yang ada message. Susah nak cari movie/drama yang decent sekarang ni, huhu. Tapi aku selalu ada rasa yakin bila cerita tu cerita Jepun haha. Aku bukan bias sebab last name aku Tsukushi tau ekekeke tapi sebab cerita Jepun banyak cerita yang berkisarkan keluarga, percaya pada diri, karier, ah banyak la lagi sebenarnya.

Okay basically rangka cerita ni pasal seorang peguam yang workaholic, apply kerja kat satu syarikat ni sebagai peguam, lepastu tempoh working trial dia 3 bulan. Dalam tempoh ni jugak dia kena baby sit anak boss dia, pergi hantar amik dari sekolah, kadang tu kena ganti boss dia pergi events parents bagai. At the same time kena maintain kerja kt office. Power gila dia kerja, aku yang tengok pun rasa penat. Dan masa kat childcare tu, dia end up jumpa sorang bapak budak ni yang sangat sayangkan kanak-kanak. Famous dalam kalangan kanak-kanak, which is very opposite la dengan perempuan ni yang tak pandai layan budak etc.

Wakanaba (female character) hidup susah dari kecik so decide nak belajar betul-betul dan kerja keras untuk ubah nasib hidup dia la gitu. Sebab hidup susah dan asyik kena kejar dengan ceti haram, hari hari dia belajar, baca buku law sebab dia nak selamatkan diri dia, buat semua benda kena perfect. Akhirnya dia membesar dengan jadi keras kepala betul dan straight forward dan workaholic gila. Perempuan ni mmg materialistik la, impian nak jadi kaya raya sebab dulu dah lalu banyak benda yang menyakitkan so I can relate. Dia hanya tahu semua hidup kena by law dan setiap keputusan yang dia buat tu perlu didasari dengan otak. Kalau hati kau cakap lain, tapi otak rasa benda tu relevan, then ikutlah otakmu. Pergh, heart wrenching jugak cerita ni, sebab dia keep on denying apa yang dia rasa, pastuu ego gilaaa. Aku rasa macam nak menjerit je kat Wakanaba tu suruh dia faham sikit hati dia, dah kenapa nak ego sangat? hahaha

So dalam cerita ni ada watak lelaki, Sato yang sangat baik & softhearted. Sampaikan dia jadi single dad bukan sebab dia nak pun, tapi sebab terlalu baik. Mak budak tu mintak tolong jagakan anak dia sampai la end up dorang kawin, mak dia lari dengan lelaki negro pergi New York, tinggal la dorang dua terkontang-kanting. Sato ni orangnya memang divine la. Pure sangat. hari hari senyum, kalau bukan salah dia pun dia mintak maaf. Hidup dia cukup la dengan anak dia Pitaro tu. Impian dia nak jadi chef pun dia give up sebab komitmen dia kat Pitaro padahal bukan anak dia pun at the first place. Sebabkan kebaikan dia ni, semua benda dia rasa berkorban sebab asyik fikir orang lain. Dia ni pun sama, aku rasa nak jerit je suruh dia sort sikit diri dia & fight for what he wants.

In the end both character dapat manage weakness masing-masing, jujur dengan diri dorang dan berjaya jadi berani sikit despite rasa malu dorang.

Cerita ni banyak jugak isu-isu yang lain. Ada satu eps ni aku memang tersentuh betul. Aku ni dah la sensitip sikit dengan cerita yang ada kaitan dengan keluarga & ibu bapa. Ayah Wakanaba ni datang Tokyo sebab dapat cerita Wakanaba ni nak kawin dengan orang kaya dekat office dia. Ayah dia seronok bukan kepalang la sampai datang office Wakanaba tumpang truck kawan dia weh. Sebabkan Wakanaba ni malu since ayah dia orang susah, Wakanaba cepat-cepat halau dari office suruh tunggu kat rumah dia je. Aim Wakanaba ni kan nak jadi kaya, so dia memang aim laki kaya kat office tu. Masa ayah dia nak berangkat pulang, ayah dia kasi buku bank ayah dia yang dari dulu ayah dia simpan, bank in setiap tahun 2705 yen sampailah anak dia nak kawin. Ayah dia akan bank in masa birthday dia, dan 2705 yen tu sebenarnya merujuk kepada  berat dia 2.705 kg. Ayah dia rasa ayah dia gagal jadi sorang bapak yang baik sebab tak dapat bagi kesenangan kat Wakanaba ni, tapi dia cuba yang terbaik supaya at least masa Wakanaba kawin, itulah benda yang dia dapat banggakan. Terus terbayang apa yang abah buat selama ni. Kasih ayah ni dia tak tunjuk je, tapi deep down inside dia sayang je kat kita. T.T aaaa sobss.

Banyak lagi highlight cerita ni, pasal hati seorang kanak-kanak yang nak perhatian ibu bapa, pasal impian and the list goes on. Menonton cerita begini kadang kala dapat membasahkan hati yang kering juga kan huhu. Mungkin sebab aku terlalu sibuk lately dan rasa takde 'me-time' utk refleksi diri

Kadang-kadang bila aku sorang sorang dan rasa macam kena recharge diri,selain dari cara conventional (rawatan jiwa to be specific;Quran, bangun malam etc) aku suka review balik cerita-cerita Jepun yang bagi aku naik semangat. Yang akhirnya mesej dia akan buat aku rasa, aku akan berjaya capai jugak kalau aku tak give up dan percaya pada diri. Cumanya mungkin la cerita Jepun ni kurang elemen ruhi/iman yang sebenarnya kalau kita nak capai sesuatu, kita kena rasa kejayaan kita dan usaha kita tu akan di'approve' oleh Dia, bukan solely depend on us =) Apa apapun, still kalau dia boleh buat kita dapat kumpulkan semangat untuk berusaha why not, right? Dan kerana itu juga, menonton setiap movie/drama itu juga perlulah dipandu dengan hati dan iman.

Bolehlah, kalau korang nak cari cerita ni:
Zenkai Girl/Full Throttle Girl :)

Tuesday, May 16, 2017

My teaching stories

Assalamualaikum!

Feel like I haven't publish any piece of posts since May came in. My research and my part time job really got me man. Just to make things clear hehe, I taught Spanish and English last semester and those classes had ended last week which I am so grateful of! Yeayy

Alhamdulillah most of the feedback are positive and the students really enjoy the class.  I am quite happy to know that actually. Last time I asked my students the reasons they wanted to learn Spanish, and one of the students said,

"Because the teacher is beautiful" Ehem, Estoy sonrojarse.
I feel like treating him ice cream afterwards hahaha ;P

Anyway, this is my English class story.

I taught a grown up Sudanese woman who happened to know very very little English. She only can speak Arabic. I almost have zero knowledge in Arabic. I haven't learn this language like for real, so the language barrier between us is so far quite huge. I can relate how Mr. Brown feel to teach multi-races people lol. Really it is hilarious and very heart-wrenching at times. I used gestures and every single movements and actions I can. Asking her to read and write were troublesome too. Not to mention that I used google translate to at least get her understand to what I am saying. Getting her to pronounce things were even harder. Making her to distinguish the words between "the" and "it" was also hard even though the spelling is really obvious, I don't understand why haha. But alhamdulillah after almost 10 classes, we are better at understanding each other. I was pretty relief to know that my English class would end last week, so I seek a lil help from her husband to fill up the feedback form. The feedback form need to be submitted to the office so that I can receive my claim. Her husband is also my lecturer and I enrolled in his class last semester. More or less we knew each other. Later on that day, he told me,

"My wife really likes you". I got my jaw dropped. Seriously.
I thought I was a fierce English teacher because I raised my voice quite a few times. Penat cakap sebab dia tak faham haha and sometimes she said she understand it but actually she did not. mehh :/

My lecturer asked me to continue teaching her English.
Actually, I rejected it a few times with the reasons that I am busy, I have no transport etc. And he offers me to pick me up from mahallah and send me back to the library.
I cannot say no since he is quite persuasive. Called my dad to tell him this and he was like, okay la tu. Ajar je la. Aiyoo

I sometimes couldn't sort myself out. Adoi. I hate myself for this.

Well, I just finished my 1st private class with her just now. Started to teach her back lol.
Please pray that sabr and ikhlas would always be my best companion =)

Ramdhan is coming soon.
Marhaban ya Ramadhan!