Pages

Sunday, June 16, 2013

Dedicated to Mybrainsc-to-be scholars! ; Interviews.

Assalamualaikum buat pelajar pelajar mybrainsc-to-be! hehe, excited tak? =)

Ramai sangat yang bertanya pasal interview ni so here is one post  for you guys. Maaf sekarang baru ada masa  nak tulis pasal interview. sibuk skit sebelum ni. sekarang pun sibuk jugak sebenarnya,  lagi seminggu je nak exam ni. hehe, tp luangkan masa sikit utk ummah apa salahnya kan? ^^

Okey so hmm where to start ek? ini antara soalan soalan yang selalu sy terima through fb ;

1) awak mmg apply untuk uni Adelaide or mybrainsc bg biasiswa oversea dulu baru apply Adelaide ?

2) berapa bnyk mybrainsc bg ea? Dengar kata lagi banyak dari jpa.uu

3) masa interview apa jenis soalan panel tanya? Critical thinking or biasa je

4) kwn sy ckp kalu ipta nnti sambung ukm. Betul ke?
Jawapan saya ;)
1) awal2 lg masa isi form, kpt dh suruh isi u mana yg kte nk so sy apply uni melbourne. Lepas dpt biasiswa baru sy apply uni adelaide sbb masa sy buat registration requirement utk uni melbourne kena ada ielts sbb tu sy switch uni. Kira sy apply utk biasiswa oversea dan ditawarkan biasiswa oversea baru sy apply uni adelaide
2) sy dpt 980$ utk sebulan. Sama je mcm jpa. Tp elaun2 lain pun ada jugak mcm pkaian panas&buku&perkakas etc. kalau student dlm negara dapat elaun laptop skali rasanya ^^

3) interview lbh kepada soalan yg santai2 je. Mcm sy dulu dy tanya kenapa awk plih uni melbourne. What is the difference n similarities between a cook n a scientist etc. soalan dy dwibahasa. dlm english ada n bahasa melayu

4) oh takde la. byk je u ipta yg dy taja. Rasanya most of the univ kt msia. Kira kalau awk nk blaja kt ipta utk tawaran yg awk dpt masa result upu kluar, awk pastikan course yg awk mintak tu course pure sc la. lepastu awk boleh submit trus offer letter univ kt kpt.


Ramai jugak yg bertanya interview nanti mcm mana, so interview waktu tu saya masuk 3 orang sekali. bahasa pun dia pakai dwibahasa. ada masa yang dy Tanya dalam bahasa inggeris dan ada masa yang dy Tanya dalam bahasa melayu. jadi sy sarankan supaya jawab dalam bahasa yg dy Tanya tu okey. yang penting be confident and be yourself je. kadang kadang interviewer nk tgk cara kita berfikir je sbb soalan soalan yg ditanya masa hari tu :

1) why do u choose Melbourne and why do u choose biology?
2) what's going on when my name is Wan and my dad's name is Meor. How do you get that wan in front of your name?
3) ceritakan pasal diri awak? [ in this case korang boleh cerita achievements korang. dulu masa skolah mcm mana. basically cerita pasal qualities yg ada kt korang supaya dorang boleh Nampak yg ruginyalaa mybrainsc ni kalau tak pilih korang! hehe ]
4) what is the difference and similarities between a cook and a scientist?

ni antara soalan sy masa interview dulu. saya tak tau if sekarang format dah lain ke kan. harap dapat membantu awak awk semua untuk interview. yang penting banyak banyak berdoa okey? Rezeki Allah kita tak tau mcm mana. Keep calm and relax! Ohh lupa pulak, nnti masa interview nnti jangan lupa pakai smart2 taw. pakai la pkaian formal dan berkasut. kalau perempuan awk boleh pkai kasut yg bertumit skit and gelap kot utk Nampak lebih professional. :)

Maaf Nur Nadhirah, saya pinjam soalan awk ni
untuk bantu kawan-kawan yang lain. ;)


Ps : Doakan saya dah nak exam next week. Huu, rasa nak nangis laju laju nih T.T Good luck jugak untuk korang ea. Harap segala segalnya dipermudahkan oleh NYA utk kita. =)

3 comments:

Syaza.Redza ;) said...

Assalamualaikum akak, nak tumpang tanya, masa saya isi borang ni dulu, saya x pasti saya minta universiti apa, bila saya tengok balik dekat borang yg saya save tu, saya x jumpa sama ada saya minta universiti mana. Jadi saya patut minta dalam negara atau luar negara eh ? Lagi satu, USM masuk x dlm senarai universiti ni ? Sorry byk tanya, harp akak dpt tolong, saya confuse ni, dah nk interview >.<

Pawanjit Kaur said...

hi,Fashion Photography

NT said...

Assalamualaikum kak. Waktu isi borang dulu, saya isi UM kiranya untuk locallah, sebab waktutu saya tak plan lagi untuk mohon luar negara. Andai kata dapat, bolehke kita tukar untuk luar negara as longas ada offer letter?