Pages

Saturday, May 28, 2016

Mybrainsc; FAQ

Assalamualaikum semua,

Maaf sangat sangat sebab selalu tak perasan komen korang kat post Mybrainsc. Kak Wan Syafiqa korang ni memang bukan jenis yang bukak blog, tengok komen dulu. Cer blog buat notification sikit, memang laju bak kilat hakak reply soklan korang. hehe

Okay anyways, post ni ialah untuk sponsored students mybrainsc yang sedang memohon, dan dah dapat dan tak tahu nak buat apa pun inshaaAllah berguna untuk korang hendaknya. heee

Disebabkan banyak jugak soalan yang tertinggal tak berjawab, so akak kumpulkan soalan ni dalam satu post. Ampun ya semua. Kalau korang rasa soalan korang tak berjawab dan korang perlukan jawapan asap, kasi je mesej kat fb okay? Jangan add dulu, pehtu tak pm, akak susah nak approve sebab sekarang dah makin berhati hati nk approve orang kt fb. Nak mengekalkan aura positif gituu.

Right, here it goes.

Q: Dah habis belajar, memang jadi tenaga pengajar ke? Kerja makmal ada tak?
A: Habis belajar, akak lapor diri kat KPT dengan cara menghantar borang lapor diri melalui email, dan dia takde pun panggil untuk position tenaga pengajar/kerja makmal. Jadi, akak pun dah selamat sambung master :')

Q: Course biotech/biomed boleh tak apply scholar ni?
A: Masa zaman akak dulu, akak berjaya apply course biomedical sc, dan menamatkan pengajian akk selepas 3 tahun bergelumang dengan course tersebut. Tapi right after my years, I heard they only sponsor for pure sc courses only. Based on my conversation with other students, dorang pun cakap benda yang sama. It's okay, just double check with them okay?

Q: Macam mana nak apply Adelaide uni?
A: Application akak semuanya through education consultant. Education consultant ni selalunya yang uruskan registration and application untuk student overseas. So untuk student yang berminat nak belajar kat Aussie/Nz, boleh jumpa dorang ni. IDP/AUG. Boleh google tengok pejabat dorang yang terdekat dengan rumah korang. Tak silap akak memang akan ada bayaran. Processing fees. Tapi tak pasti berapa dah. So long ago, barely remember. RM300 kot. 

Q: Ujian saringan tanya pasal apa?
A: Ujian saringan masa akak dia uji IQ. haha. We submitted it online. Ada 15 sections. But each section consisted of a few subsections. Right after that baru dapat tahu kita dipanggil untuk iv ke tak.

Q: Masa isi borang dulu apply untuk uni local, kalau isi local boleh tak nak apply uni oversea?
A: I'm not really sure. Logically I think, you can. But we have issues on economy and stuffs kan kat Malaysia, I doubt it myself. huhu. Boleh double check and leave the comments here if anyone knows :)

Q: USM masuk tak dalam list?
A: If I am not mistaken, semua uni kat Malaysia ni are on list. Rasanya dia ada kasi list of universities yang dia sponsor. Okay I can't provide you guys with the link because my internet connection seems to have problem atm. So i just post this one up. Haha. Google je mybrainsc, you'll see link yang ada senarai universities tu :)


Nampak tak?

Q: Tawaran kerja ada yang kata boleh kerja sendiri tapi tak boleh kerja kat luar negara.
A: Hmm, heard about it. But I can't verify it myself coz I don't have the intention to. hehehe. Baik ennn. lol. Again, anyone knows can comment below. huhu. 

I received lots of questions, tapi soalan semua lebih kurang je ayat lain sikit. hehe. Ada soalan yang akak pun tak pasti apa jawapan dia. So if anyone who is currently reading and knows the answer, mohon sertakan komen kat bahagian komen tu. Sharing is caring kan. Let's help each other! If ada soalan dan nk jawapan asap, adik2 boleh pm akak terus, nak email pun boleh. Either way. Akak tolong semampu yang boleh okay?

Goodluck everyone! And please pray for my masters degree =)

2 comments:

Aaronn Avit said...

hehehe, soalan kedua tu mcm kenal je kak? haha

Wan Syafiqa said...

hehehe. mestilah! it's your question lol. Hope things are going well for you aaron :)