Pages

Wednesday, August 17, 2016

Korean Food - Dakjjim Recipe

Okay lah sebab semalam dah bagi tahu nak share recipe,

Jemput korang try lah recipe dakjjim @ braised chicken with vegetables. Mihmih

For me, korean food ni banyak based dia kicap, sesame oil, hot chilli paste @ gochujang dan hot pepper flakes. Yang ni macam benda wajib ada dalam dapur dorang kot huhu. Sepanjang revision aku kat video maangchi tu la. Correct me if I'm wrong but that's how I feel.

Before we begin, hehe review aku untuk recipe ni dia ala ala ayam masak kicap tapi versi korea. Haa gituu. Jadi dia ada unsur unsur masin manis dan pedas, so kalau orang yang tak makan makanan korea atau exotic ke rasanya boleh je terima lauk ni :D

Disebabkan kteorang berdua je yang nak makan, so I cut this recipe into half. Bahan bahan dia kteorang banyak shopping kat jusco je. Barang mahal sikit lah. Ahh pedulikan semua itu, sebab abah yang bayar :P

Bahan bahan :


i. Glass noodle
ii. Sesame oil
iii.Rice syrup (Boleh substitute dengan honey)
iv. Sesame seed untuk hiasan. Maangchi kata korean always use toasted sesame seed. Tapi aku tak peduli semua itu. hahaha


i. Any type of mushroom - i used shitake mushroom
ii. 1/2 carrot
iii. 2 potatoes
iv. 1/2 onions
v. Garlic & ginger. Hm pandai pandai la korang agak

Actually, maangchi ada include timun. Kalau korang nak letak timun boleh lah letak separuh juga. Tapi aku macam ragu ragu je timun dalam resipi ni haha jadi aku tak letak pun selepas tak jumpa timun kat jusco tu. -.-

Sauce dia pulak, ni yang penting:
i. 1/5 oyster sauce
ii. 1/5 kicap masin. Hari tu guna kicap adabi je, jalen pun boleh lol.
iii. 1/5 rice syrup
iv. 1/2 brown sugar.

*And main thing lupa pulak, ayam. Boleh guna bahagian apa pun korang suka. Sebab i like thigh, so guna la dalam 400-500gm ayam camtu. Potong bite site okay?

*Rendam juga glass noodle tu sampai dia lembut sikit. Amik 50gm. Agak2 je. haha

Cara-cara:

1. Guna 1-2 sudu minyak dan goreng 3 biji cili kering,  jangan sampai terbakar. Biar keluar bau dan garing sikit lepastu angkat.
2. Lepastu masukkan ayam. Goreng dia dalam 5-10 mins.
3. Masukkan halia dan bawang putih. Kacau kacau sampai naik bau
4. Masukkan kentang, sos tadi dan 1.5 cawan air. Tutup dan masak 10mins
5. Masukkan glass noodle
6. Sekarang boleh la masukkan segala sayur yang dah potong tadi & cili kering yang kita goreng tadi. Kali ni jangan tutup dah, dan masak lagi 10min.

*Api, sederhana panas ye. Jangan pakai api besar sangat pulak, nanti broth evaporate pula.

Tadaaaaa, my dakjjim :)

Any Koreans up for this Malay girl?
hahahaha

Oh, dapat testimony juga dari Nadzy yang terpaksa tunggu kita bersiap untuk pergi kenduri rumah ona sebab cari cari baju kurung pink tak jumpa -___-

#Siblinggoals
#Missionaccepted

Credits:
Dakjjim - Maangchi

No comments: